Pages

Jom click! Help me buy Aqeel new clothes and toys ;-)

Lilypie - Third Birthday

21 March 2012

My Plaster Ceiling *Updated*

Oleh kerana kitorang decide nak pakai downlights, maka benda first yang kite kene consider adalah plaster ceiling. Design macam mana, nak ada cornice ke tak, pastu ada jugak cornice yang kaler-kaler tu, yang cornice bunga-bunga and bunga tu diwarnakan. Tapi kitorang decide nak buat plaster ceiling L-Box dekat hall and dining area, and plaster ceiling plain dekat kitchen and cornice dekat tingkat atas (tingkat atas memang dah ada plaster ceiling). Memula masa dah siap plaster ceiling tu, aku cam blur-blur, betul ke design ni yang kitorang pilih dekat hall, bila hubby yang check baru dia perasan, kontraktor salah buat plaster ceiling yang dekat hall. Sepatutnya dekat hall, dah buat L-box plaster ceiling, dalam L-Box tu ada lagi box. Hehe paham ke apa aku cakap ni... Kalau dah tunjuk gambar nanti lebih paham la kot. 

Si Kevin (kontraktor) dah garu kepala, benda dah siap kan. Tak kire, tak kire. Dah salah sila betulkan. Dia macam berat je memula tu, asyik dok ulang tanye kitorang. 

"Ini macam tak ok ka?" x 80 kali ulang.

"Susah ooo, kena bukak semua plaster ceiling dari hall sampai dining area". <--- Cubaan mempengaruhi untuk kami pasrah dengan apa yang ada. Kalau kene bukak semua kan lagi lama takes time untuk siap. Lalala tak berjaya mempengaruhi kami, siap lambat pun kami tak kisah :P

Kitorang berkeras suh betulkan jugak. Tengok-tengok selang berapa hari dah siap, mana de bukak semua. Pandai je ko eh. Elok je dia potong kat tengah-tengah L-Box tu and tambah lagi besi untuk buat another box. Nasib baik tak terpengaruh suruh pasrah dengan design memula. Itu la perlunya kegangsteran ketegasan dalam deal-mendeal ni. Untuk lebih paham, di bawah ni gambar-gambarnye.


Semasa dalam pembuatan, yang berjuntai tu wayar untuk downlights and kipas.

Masa dah siap plaster ceiling tapi belum pasang lampu, kipas and belum cat. Serupe je L-Box dua-dua tempat. Bertukar kau bertukar!!


 Taraaa...nampak tak perubahannya? Tak nampak pendek umur tau. Ayat mintak lempang. Hikhikhik

Ni haaa perbezaannya kat bawah ni.


Motif nak box jugak-jugak? Saje nak kumpul habuk. Saja nak kelainan sikit la kununnye. Sekali bila dah pasang, kipas agak rendah gak rupenye kat tempat ada box tu. Ok jugak sejuk je rasa angin kuat tapi kalau orang yang terlebih inci banyak, sila jangan menggeliat kalau takmo cedera parah.



*Updated*

Oleh kerana ramai yang bertanyekan kos plaster ceiling ni aku update kat sini jela ye..

Dalam quotation yang kontraktor bagi:

Plaster ceiling downstairs L-Box (untuk dua box, satu hall area, satu dining area)
Simple plaster ceiling for kitchen
Wiring (untuk downlights2)
Painting (cat utk plaster ceiling tu)
Cornice tingkat atas rumah termasuk bilik2
 
Total =RM6700

~Wanie~

116 comments:

  1. wow trus transform jd cantik...ni rasa mcm nk buat jgk ni..hihihi..boleh tau tak brape cost? tgh msurvey ni.

    fainie_riz@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah email dekat fainie ye harge yg kontraktor charge saya... :)

      Delete
    2. Boleh bg saya sma tak heeee...

      rafizah@ajiya.com

      Delete
    3. Ble bagi saya sekali

      ir_adam@yAHOO.COM

      Delete
    4. salam..boleh email saya sekali detail info pasal contractor ni.tq
      hanalizahashim@gmail.com

      Delete
    5. Salam.. Boleh email saya sekali contractor punye details.. Terima kasih..

      Wmmaizu@yahoo.co.uk

      Delete
    6. salam boleh email pada saya segal cost, detail pasal contractor ni. tq
      arm_mean88@yahoo.com

      Delete
  2. Hye, can i know the cost? Wheres yours? I tgh survey ni. Tq.

    Kiera
    amy_line@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi..i've sent an e-mail ye regarding the cost of the plaster ceiling :)

      Delete
  3. As-salam Alwanez,
    Boleh saya tau kos buat PC ni?Tgk riki2 jugak PS ni..
    thanks ye..sharing is caring =)
    nettoash@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...sy dah send email ye regarding kos plaster ceiling sy. Hope it helps :)

      Delete
  4. salam..leh bg alamat or no.tel kontraktor pc ni x?
    kontraktor ni wat wiring skali ke?
    tq...
    email :jie_usk@ic.utm.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..Aah wiring untuk downlights2 tu dia yang buat, termasuk dalam quotation..Sy dah send email regarding the cost ye..

      Delete
  5. hi sy tgh recce jgk utk buat plaster ceiling ni n suke yg design box ni jgk..nak mntak contact no n nak tau brapa harga u dpt..pls emel me rulz_7873@yahoo.com.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi..ok saya dah send email ye berkenaan harge plaster ceiling.

      Delete
  6. Salam, saya pon nk mintak pricing die jugak bole?kalo tak keberatan bole email ke faredzmalik@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Salam...ok sy dah email ye harge plaster ceiling sy..

      Delete
  7. wahh..cantik nya...taniah...boleh tau hg kps? macam nk wat gak la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks rin..hg kps tu harge kipas ke? Hehe sori tak dpt tangkap.. kalo harge kipad tak ingat sngat tapi 200++ kot, kipas KDK..ke tanye harge plaster ceiling? Haha sori la i blurr..

      Delete
    2. kps tu kaki persegi...x pe..sy ckap ikut ayat kontrukto..he..he..email kan sy harga plaster siling pd hasrinhamzah@gmail.com, tq

      Delete
    3. Haha ye ker..tetibe i cakap pasal kipas kdk bagai, sungguh lari topik kakaka...ok nanti i email kat u..

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Boleh sy tau brp total cost ni n contact number contractor ni.. Plez emel to knizam2105@gmail.com.. Tq..

    ReplyDelete
  10. Boleh saya tahu total cost plaster ceiling tu and wiring?...ahmadniza.muhammadnoor@malaysiaairlines.com

    ReplyDelete
  11. hi wani...nak tau la cost untuk wiring,total cost untuk plaster ceiling tu....tgh survey ni...
    noraini_96@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry lambat sikit reply..nanti sy email ye..

      Delete
  12. Nak jugak quotation tu boleh...dpt inspirasi tgk L box awak :)

    rafizah@ajiya.com

    tq dear =)

    ReplyDelete
  13. nak tau jugak details cost l box tu..emel ye kat rulz_7873@yahoo.com tqsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy dah penah send email dah dulu kat awk tapi takpe sy dah send lagi skali :)

      Delete
  14. salam...bule share ngn sy skali x harga n kontraktor pc awak..mamaqari@gmail.com..tq=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam...bole...sy dah send emailnye ^_^

      Delete
  15. Saya pun nak boleh? Tq!;)) drnami_84@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleeee...sy dah send email dah.. ;)

      Delete
  16. boleh email saya kos plaster ceiling n wiring? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emailnye tak bagi pon..hehe takpela saya update dalam entry ni kos plaster ceiling ye..

      Delete
  17. Salam, sy pun nk tahu brape harga yg nk kena bajet utk sume tu..
    wansyhd@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam..Harge untuk plaster siling sahaje satu rumah, RM6700..

      Delete
  18. Cantik n perpatutan.
    boleh email kt sy no phone kontraktor x?
    Izzul911@gmail.com
    Thanks

    ReplyDelete
  19. Cantik n perpatutan.
    boleh email kt sy no phone kontraktor x?
    Izzul911@gmail.com
    Thanks

    ReplyDelete
  20. Cantik la nampak kemas..Bleh tak email no phone kontraktor tu.

    whbwi21@yahoo.com

    Thanks

    ReplyDelete
  21. bl tlg email kan contact no kontraktor tu afzanbtmustafa@gmail.com

    ReplyDelete
  22. salam,

    boleh tak bg contact number kontraktor tu.. sbb tgh survey jgk..thanx ya.. cengkerik04@gmail.com

    ReplyDelete
  23. Wow! Cantik la...kami pun rancang nak wat L-box tu jugak...leh sent kat kami quo tu gak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Emailnye takde..quotation seperti di atas sebenarnye..kontraktor bagi simple je..

      Delete
  24. Wow! Cantik la...kami pun rancang nak wat L-box tu jugak...leh sent kat kami quo tu gak..

    ReplyDelete
  25. Lawati blog sy utk plaster ceiling mcm ni... http://plaster-ceiling.blogspot.com

    ReplyDelete
  26. Post on 1-9-2012 10:15 PM |View author' posts
    Sy juz nak kongsi pengalaman buat plaster syiling plus wiring kat rumah saya...Amekla satu kontraktor ni nama gemilangplasterceiling,..Owner dia nama Azli...Hati-hati berurusan dgn diaorg ..sy serah kunci rumah kat dia almost 2 bulan xsiap2..dia nye wiremen probs..PC dia ok...pastu..patutnya dia masih ada kerja yg dia perlu settle kan dgn sya...tapi bila kita sms dan kol..lgsg tak jawab...saya patutnyer byr dia lagi RM600...dia hilang camtu jer..Pastu sampah2 yg dia janji nak settle kan pun dia xbuang..katanya..dia hanya akan buang part yg ada PC dia jer, tapi smpi laa ni...takda juga dia dtg angkut! so..hati2 dgn dia ...ckp manis jer semua boleh buat...
    http://english2.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=288398&extra=&page=41

    ReplyDelete
  27. cantinye rumah..tlg emailkan sy no contractor awk tu?azie0005@yahoo.com

    ReplyDelete
  28. salam.. boleh emailkan price n contact no contractor ni?

    Tk

    ReplyDelete
  29. salam..hi..
    ley share quotation tu..
    emel sy d norshuhada85@gmail.com..tenkiu...

    ReplyDelete
  30. awak duk area mana ni? kenapa murah dpd tmpt saya? keluasaan msti lbh kurang..rumah teres kan?
    tlg emel saya..jnabsport@gmail.com TQVM

    ReplyDelete
  31. awak duk area mana ni? kenapa murah dpd tmpt saya? keluasaan msti lbh kurang..rumah teres kan?
    tlg emel saya..jnabsport@gmail.com TQVM

    ReplyDelete
  32. bagi saya no contact contractor. Area mana?
    shazan.kb@gmail.com

    Thank you

    ReplyDelete
  33. Slm.. Bole x bg contact number contractor kt ktrg jgk? Tq ye..

    ticklefingersbaby [at] gmail [dot] com


    :-))

    ReplyDelete
  34. Salam,
    Bole tak email no contractor pada wjuani@yahoo.com. Cost plaster ceiling tu termasuk painting ke?
    Anyway... Nice design.

    ReplyDelete
  35. Salam...blh email sy no contractor tu jugak. Sgt berkenan, cantik..
    sueaiada@gmail.com

    TQ

    ReplyDelete
  36. salam.. nk tau kos plaster ceiling brapa?? email yer.. demojako@yahoo.com

    ReplyDelete
  37. salam, saya nak juga. rinzalyusof@gmail.com

    ReplyDelete
  38. Salsm.bole beri contact no kontraktor tak?sgt berminat.email saya jamilah@telagabirutraining.com

    ReplyDelete
  39. Salam..nak tau jgk quotation kontraktor tu..mcm best je...taj0409@gmail.com

    ReplyDelete
  40. Salam.... Nice ps... Bleh share quotation dgn sy... Emel at are_name1605@yahoo.com..tq

    ReplyDelete
  41. Salam.... Nice ps... Bleh share quotation dgn sy... Emel at are_name1605@yahoo.com..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam,,untuk pemasangan plaster ceiling sila emel ke
      tazadizad@gmail.com
      1.20 sekaki

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  42. Salam...blh email sy no contractor tu jugak. Sgt berkenan, cantik roszianahasan@gmail.com

    ReplyDelete
  43. salam, boleh emeailkan pada saya juga?
    sweetgaban@gmail.com

    ReplyDelete
  44. termasuk contoct no kontraktor juga...tq ya n salam kenal

    ReplyDelete
  45. All, emails regarding contractor's contact number are sent ye..tq

    ReplyDelete
  46. hi..boleh emailkan sy contact contractor... ieda.chan@gmail.com :)
    tq2

    ReplyDelete
  47. salam.blh tak bg ctc contractor at nikki.danisha@yahoo.com.my.tq very much

    ReplyDelete
  48. salam.blh tak bg ctc contractor at nikki.danisha@yahoo.com.my.tq very much

    ReplyDelete
  49. Boleh tak emelkan quotation & contac contractor tu kat saya rosma@airod.com.my . Saya rasa yang awak punye contractor agak murah. Bab saya ade dah dapat quotation buat plaster syilling ni tapi agak mahal RM6600 untuk hall, dining room & master bedroom. Itupun saya buat simple je -single layer & ade cornish colour tuk hall & dining. Master bed room sempoi-putih je.

    Mohon awak emailkan segera bab saya nak buat mase terdekant ni. TQVM.

    ReplyDelete
  50. Salam.... blh tolong email quotation dan contact no kontraktor ke email fairuldnas@yahoo.com. Saya tgh survey harga. Plaster ceiling awak sgt cantik. tq

    ReplyDelete
  51. Salam kak blh tlg emelkn ctc no kontraktor utk kos plaster ceiling n wiring..asmaliniaziz@gmail.com Tq..

    ReplyDelete
  52. salam....boleh email pada sy juga no tepon kontraktor kt bubucekimi@gmail.com....tq aznida.....

    ReplyDelete
  53. salam....boleh email pada sy juga no tepon kontraktor kt bubucekimi@gmail.com....tq aznida.....

    ReplyDelete
  54. Assalam..nak juga..email ke mhinfinitysb@gmail.com

    Lampu downlight tu beli sendiri or dh termasuk dlm harga?

    ReplyDelete
  55. Salam..cantik la..bole email sy contact number.cntractor tu.. amirrulasyraf@gmail.com

    ReplyDelete
  56. Aah cantik, bole x email kt saya quotation n no kontraktor tu skali. thax

    ReplyDelete
  57. email: aishahlatip@yahoo.co.uk

    ReplyDelete
  58. Nice... harga pon murah tu, kontraktor cina ke melayu ni?

    ReplyDelete
  59. Nice... harga pon murah tu, kontraktor cina ke melayu ni?

    ReplyDelete
  60. Hi nice n ramai yg minta..saya pun nak lah..bleh? Email ad.closet@yahoo.com bleh bgi saya detail yg kontractor bgi awk?nak tgk budget...hmmm lighting beli sendiri ke? Better bulat or square with cover or not? Thanks in advance.

    ReplyDelete
  61. assalam, blh dapat number contact contractor ni? pu3eezan@gmail.com. thanks :)

    ReplyDelete
  62. assalam, blh dapat number contact contractor ni? pu3eezan@gmail.com. thanks :)

    ReplyDelete
  63. salam, boleh sent kan contractor contact no n alamat kat email saya

    ainun_is@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  64. hi..email dekat saya jugak... :)

    fracky_gal@yahoo.com

    yanty

    ReplyDelete
  65. Hyee blh x u mailkan num fon kontraktor tue....

    mokhtar.mohd@gmail.com.....thank

    ReplyDelete
  66. Hyee blh x u mailkan num fon kontraktor tue....

    mokhtar.mohd@gmail.com.....thank

    ReplyDelete
  67. kami spesialis plaster siling, partition, gibsun board, fair rated 1jam-4jam, boral sistem,hub kami 0162790800, 0105438658, email sunarto_jhon@yahoo.com

    ReplyDelete
  68. Salam. Cantik Pc saudari. Boleh tolong email nama dan contact contractor. Tq
    zali3030@gmail.com

    ReplyDelete
  69. Salam... tolong emailkan sy nombor contractor tu... areqym@yahoo.com

    TQ

    ReplyDelete
  70. salam, cantik nyaa....bleh saya dapatkan no. kontraktor tu? emeil ke hazwanie84@gmail.com

    ReplyDelete
  71. salam, cantik nyaa....bleh saya dapatkan no. kontraktor tu? email ke nuraida860701@gmail.com

    ReplyDelete
  72. Salam boleh email kan qoutation ke x2reef@gmail.com. Thanks

    ReplyDelete
  73. Salam, cantik dan kemas.. boleh dapatkan no contractor dengan quotation tu tak? Cina ke Melayu yang buat tu ya? TK.. Email: mimikae@ymail.com

    ReplyDelete
  74. Tq for sharing... bg share quo n contact number contractor?
    saiful_ auto@yahoo.com

    ReplyDelete