Pages

Jom click! Help me buy Aqeel new clothes and toys ;-)

Lilypie - Third Birthday

30 May 2012

Courtyard makeover?

Not yet.....No budget no makeover2. Hehehehe tapi dalam kepala dah boleh memikirkan dengan budget yang sedikit pon boleh transform this courtyard....

 Hujung ni kalau letak air terjun kecik mesti syiok...tenang je rase. *Berangan tak perlu bayar*

 Sungguh la tak cantik, dengan besi aircond nye, pintu belakang dapur yang lama, dengan pagar dawainye..haih!

into this...


Nampak macam senang nak deco. Just need a lil bit of effort. Yup2. Tapi takmo la style2 oriental camni, cuma aku focuskan pada susunan batu2 and pokok2 tu je. Courtyard pon sekangkang kere je ponn. Sebenarnye mengidamkan to do the landscapes below to our courtyard, but due to budget restriction, boleh la gantikan je dengan batu2 and pokok kecik cam pic atas ni. Good enuff kan. Still comel and tak la nampak serabut.Mari berangannn...


 


Wahhh...hover kau tetibe nak feeling swimming pool dalam rumah.

Ewaaah mementang courtyard cantik, dan dan buat pertunjukan akrobatik lak die.
 source

Due bawah ni simple tapi kiut jugak kan...tak perlu budget besar. Tu la yang penting ponnn. Tapi kalo pokok tetibe membesar dengan jayanye camne pulak? Courtyard kitorang tu 8x8 ft je. 


Sape nak sponsor ni? Sponsor laa...sponsorlaaaa...pukau kamu, pukau kamu kamu dan kamu untuk makeover courtyard aku..hehheheheheheh...tataaaaaa....
 
~Wanie~

29 May 2012

30 hours ago, I escaped from being kidnapped (true story)

Tadi baca blog Peej and terjumpa ni, ya Allah, takutnye...Nauzubillah...Ya Allah kau selamatkan lah kami dari manusia-manusia kejam yang berniat jahat terhadap kami. Amin. Semoga Allah memelihara kita semua. Amin...amin...amin ya Allah.

Entry taken from here.

30 hours ago, I escaped from being kidnapped (true story)

Girls,

Becareful tau.. Omg..so scary! I pon suka jalan sorg2...
=========================

30 hours ago, I escaped from being kidnapped
by Chin Xin-Ci on Tuesday, 29 May 2012 at 00:39 ·

As I sit here writing this, I am just so grateful to be alive.
 
To think that 30 hours ago I had a knife to my throat, face to face with the threat of being kidnapped and raped.
 
It was a Sunday, at 5.22PM. I was alone, walking towards my boyfriend's car in level B2 of The Curve, Mutiara Damansara. He was not in town, and I was running errands with his car. Just as I was putting my shopping bags in the rear seat, the rear car door was slammed against my back, and a meat cleaver was pressed against my throat. A man covered my mouth with his hand, and whispered not to scream. He then shoved me onto the floor of the backseat of the car and waved the cleaver at me, reminding me not to scream. He was skinny, wearing a baggy turqoise blue t-shirt, had a thick moustache and short curly hair, approx 5'8", mid-30s, and of Indian descent.
 
At this moment, second man appeared. He was also in his mid-30s. He was wearing a red t-shirt, had a crewcut, and was of Malay descent. He grabbed my car keys and demanded for my parking ticket. I couldn't remember where it was. They shoved me deeper into the car, and the Indian man got into the back seat with me, while the Malay man got into the driver's seat, driving us out of the carpark.
 
I told them they could take everything, just let me go. But at that point they didn't even ask for money. Instead, the Indian man started to make sexual advances. Then it hit me. "Oh my God. Oh my God. This is really happening. I'm being kidnapped.. and I think I know what they want."
 
From this moment on, there were a few crucial things that happened that I think is the reason I'm alive today.
 
1. I managed to get into a position to escape.
 When they got into the car, the Indian man had tried to force my body down onto the floor. I knew that the moment I'm on the floor, there would be no chance of escape. So I begged him to let me sit up. I promised him I wouldn't scream or alert anyone's attention. Thankfully, he trusted me, and let me sit up, gripping my arm tightly. Then I told him my arm really hurt and to please not grip it so hard. He loosened his grip.
 
2. I did not fight for the sake of fighting.
 I was in an enclosed space, with no clear escape route. I would never win in a fight with these 2 guys, especially when they have sharp weapons. Had I fought from the get go, I may not have been in a position to escape. I might've even been knocked out cold, and God only knows where I would be right now.
 
3. I was lucky and sneaky.
I knew that the only way to escape, was to jump out of the car, even if it was moving. They had locked the car doors. So I leaned back, pretended to scratch my hair, and shakily unlocked the door I was leaning against. I'm so lucky they did not see or hear this!
 
4. I went 'crazy' at the right time.
And then I waited. I knew that the car would have to slow down outside the parking lot, as it exits to merge with the main roads. The moment it slowed down, I opened the car door and tried to make a run for it. I failed. I kicked my legs out of the car, but the Indian man had managed to pull my body back in. >From this moment on, everything is a blur. I remember the Malay driver temporarily stopping the car, leaning over from the driver's seat and attempting to close the door and pull my legs in. At that point I remember thinking, "Even if I don't get out now, I need to keep the door open and my legs out the door. At the very least, it should cause a scene, and someone would see me. Or, the door might hit another car and they'll be forced to slow down." So I continued kicking. My right foot pushed against the wide-open car door to keep it open. I recall elbowing, struggling, kicking, and even biting. I lost my glasses, and was struggling blindly for my life. At some point the Malay driver yelled, "BAGI DIA LEPAS! BAGI DIA LEPAS!" (Let her go! Let her go!) and the Indian man loosened his grip. I made a jump out of the still-moving car, and ran for my life.
 
5. I acted in spite of the fear.
My friends said I was brave. But I didn't feel like it. I was quivering and shaking in fear. I was so afraid. I thought I was going to die.  I was weak with fear and deathly afraid. I truly thought "this was it". But I knew I HAD to move. I had to run. Or there would be a worser fate in store for me. While I was quaking in fear, I forced myself to look around and see if there was any way I could escape, or even catch someone's eye.
 
6. I remembered the people I love.
The only thing that matters when you're faced with potentially horrendous fate, is the people in your life. When I felt the knife to my neck, the first thing I thought was , "This cannot be happening. I must be dreaming." The second? The people that truly matter to me flashed across my mind. It sounds cliche, but it's true. I thought of my parents. My brother. Khailee. Esther. More people. That's all I could think of for a few moments, before I started brainstorming my escape.
 
I ran towards the Maybank outlet at the Curve. There were plenty of people milling around. I screamed for help over and over again. I was hysterical. I grabbed an older Malay man by his shoulders and begged for help before practically collapsing at his feet.
 
I will always remember the relief and liberation I felt, running over Mutiara Damansara's manicured grass and into the crowd.
 
Today, I found out that the entire ordeal from the moment I left the parking ticket payment machine, to my escape, happened in about 4 minutes. To me, it felt like one long nightmare.
 
We never think its going to happen to us... and then it does. I used to think that this is something that happens only in the papers and to people far, far removed from me. But then it did happen to me. I moved to PJ/KL 6 years ago, and I've spent countless mornings, afternoons and nights at The Curve. When my friends and I were organizing Rock Up! back in 2008, we were walking around the place at 4AM even. It's been 6 years, and never once did I feel that I was unsafe at The Curve. Until yesterday.
 
I feel like moving out of the country ASAP. Getting the hell out of this state where you hear of a kidnapping or attempted one every month (remember Nayati?), or a snatch theft every week. And yet I'm fully aware of the fact that in another country with more lax firearm laws, they would've been holding a gun to my head, not a cleaver. And that would've been so, so much worse.
 
I'm Blessed. By God's grace, I am alive and relatively well. And I will live another day to build another cat iPhone app. It just was not my time to go. And for that, I thank God.
I want to share this story with everyone because cops tell me that they rarely get to hear it from someone who escapes.
 
Girls, be so very careful. Be vigilant, and please try not to go anywhere alone. If you need to walk to the carpark, and you're alone, get a guard to go with you. I was recently told that it's part of their job description to assist anyone if needed.
 
Guys, watch out for your girlfriends, wives, mothers, sisters and friends. Walk with them, don't take their paranoia or fear lightly. Watch out for them.
 
And everyone, just watch out for each other. Take care of each other. These things really DO happen. As I ran out of the car, so many people came to help me. Strangers who didn't know who I was, came forward and offered me tissue paper, water, cellphones, and general comfort.
 
Malaysians, please care for one another. You already do. Just keep on caring. Keep watching out for each other. Don't worry about being thought of as "busy body" or "overreacting". The world can be a cruel place, but all it takes is for people to care for one another to make all the difference.
 
 
Best Regards,
Sandra Ong
Export Division

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sedih sangat. Kenapa segelintir manusia sekarang kejam sangat? Kenapa? Kenapa? Kenapa akal jahat tu timbul, kenapa akal jahat tu sentiasa mencari peluang untuk menganiaya insan lain? Mane pergi sifat belas? Mana pergi kasih sayang? Mana pergi semua tu? Takde mak ke kau? Takde bapak ke kau? Tak pernah terfikir ke perasaan orang yang dianiaya? Perasaan kaum keluarga? Takkan takde sikit hati kau tu terdetik untuk belas kasihan pada orang? Kau kene sepak pun sakit, apatah lagi kalau guna segala pisau, kapak, besi, parang dekat orang. Kenapaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!! Kenapa ikut nafsu??!!! Dunia makin tiba ke penghujungnya!

Froyo Snogurt~

Cite ICU nanti aku sambung, busy gilos nih..nak update simple je hari ni. Semalam aku pergi bank kat Seksyen 9, sekali ternampak Snogurt ni. Agak tersorok la kedai dia tapi senang je nak carik, carik bangunan Zam-zam kat Seksyen 9, Shah Alam, confirm jumpe Snogurt ni. Aku pon kalo bab makan curious la kan nak tau, jadi apa lagi, singgah semenet.

Masuk-masuk, waaah macam sama concept cam kedai frozen yogurt satu tu je...bole cube ni bole cube. Menariks, dahla  100gram RM4.90, murah sikit kan. Pastu ada 20% discount pulak tuh, best2. Sebelum ni discount 30% sampai 23 May, kire aku terlambat sikitla. Pastu Snogurt ni ada buat promotion, beli 2 cup, (minimum 1 cup 200g) boleh dapat 1 cup free. Aku pulak amik satu cup je, rupenye dah sampai 355g, kalo cukup kan 50g dah leh dapat 1 cup free. Tapi oleh sebab aku ngan asben aku je ada, pastu kitorang ada hal lain lak, tak dapat la beli bebanyak, sapa pulak larat nak makan. Kenyang kalo makan yoghurt2 nih. Jadi share jelah.

Kaut punye kaut, after 20% discount harga RM13.40 je..hikhikhik syiok weh..dahla memacam aku amik, aku amik perisa Snogurt original pastu campur flavour dew. Honey dew kot, tak tengok betul-betul tapi shedappp. Mari saksikannyaaa....

Cup pon chomel, kaler pink lagi. My second favourite colour. Number 1 tetap colour purple di hati.

 Kaut jangan tak kaut. Tengah murah nih. Sama je bahan-bahan topping ni cam kedai froyo yang lain.

Discount 20% nih...Sile la cube. Sile la. 

 Cosy kan...logo pon kiut sangat.

 Okeh...tu jela...busy busy busy...tatatatatatataaaaa...
 

~Wanie~

25 May 2012

Aku dan asthma, asthma dan aku.

Aku pernah masuk ICU, due kali. Ye I-Intensive, C-Care, U-Unit. Due-due kali masuk pon sebab asma. Huhu. Aku taktau la aku nye asma ni nak dikategorikan sebagai kronik ke tak ke. Every morning kalau bangun tidur, or terjaga tengah-tengah malam, mesti lelah. Bukan kronik la, kalau setakat nak bangun pi toilet buang segalo ayor dalam badan masih boleh lagi. Tapi cuma nafas tu tak selesa. Nafas tersekat-sekat. Orang selalu cakap aku ketagih puff ventolin inhaler, aku bukan ketagih, tapi aku trauma semput. Kalau aku rasa sesak nafas sikit je, mesti aku nak puff. Aku cuma nak S.E.L.E.S.A bernafas. Eh korang tau ke ventolin inhaler tu ape? Ini die..inilah dier..Sedut bende ni untuk besarkan semula saluran pernafasan yang sempit sebab serangan asma tuh.


Aku dah start sedut buah hati (ni buah hati nombor doploh) aku ni sejak dari kecik lagi, darjah 1-2 maybe. Tapi dulu asma aku tak teruk. Makin tua ni makin teruk. Ada setengah orang ada asma makin besar hilang or makin pulih kan. Takyah bergantung kat ubat2. Aku, kalau selsema 2-3 tak baik-baik, selamat. Bersedia la aku, senang gile kena asma kalo dah kene seseme. Dr suggestkan aku pakai apa ke namenye tapi ubat untuk prevent asthma attack la.Tapi aku semedang la terlupa nak pakai. Dr dah warning aku, kalau tak pakai, awk tau tak paru-paru awak boleh makin kecut-kecut-kecut-kecut-kecut..

Aku kalau henpon tetinggal ke, lipstick ke, lesen tetinggal ke (incik polis, saya tak sengaje, jangan saman saye ye *kelip kelip mata*) dalam ati aku masih ada pelangi dengan rama-rama berterbangan riang ria lagi, tapiiiii tetinggal ventolin kalu, ko torehla pipi aku, sure pucat takde darah. Sebab aku amat trauma susah bernafas. Pasal aku, aku tak kisah sangat la ada asma. Dah takdir idup bergantung kat ubat kan apa nak buat. Cuma aku risau kan Aqeel, (atau bakal adik-adik Aqeel nanti ;) ). Kan Aqeel dah pernah masuk hospital sebab jangkitan saluran pernafasan hari tu. Dr kata kalau nak tengok betul ke budak ada asma, tunggu dia ada umur 2 tahun. Mudah-mudahan Aqeel takdela asma macam aku. Kesian Aqeel, biarla mama sorang je sakit, Aqeel sihat ye membesar seperti anak-anak sihat yang lain. Amin.

First time aku masuk ICU sebab asma is masa aku form 4. Sebelum tu dah biase la masuk hospital sebab asma, bole kate tetiap tahun hospital jadi rumah kedua aku. Masa form 4 ni la asma paling kronik penah aku rasa dalam hidup aku. Seingat aku, time aku kena tu, the day before, aku duk sibuk tolong mengecat gate aku. Maybe aku allergic kat chemical dalam cat tu ke aku tatau la kan. (so sape ada asma, hati2 ok cat2 nih). Kebetulan pulak masa tu, mak abah aku balik kampung kat Penang, abang aku gi Pahang ngan kawan dia, maid aku bercuti, adik aku pun takde rumah. Aku tinggal sorang2 hari tu. Pagi tu abang aku dah bawak pergi klinik dah untuk amik nebulizer, (tengok gambar bawah). So abang aku hantar aku balik umah untuk aku berehat la kan. Makin lama makin tak boleh bernafas, sampai nak melangkah setapak pun sampai nak jatuh aku rasa. Nak merangkak pon aku rasa macam dah tak larat. Tapi aku manage to berpaut kat kerusi meja sampaila kat telefon untuk call abah aku bagitau condition aku. Dulu kan mane ade henpon2 der. Abah aku dahla jauh, kesian la mak abah aku risau. Abah aku terus call kawan ayah aku mintak tolong bawak aku pi spital. Masa tu pon aku sempat call Na'ilah a.k.a Maimok untuk temankan aku kat rumah. Na'ilah pun membagitau mak ayahnye jugak pasal condition aku ni. 

Kawan abah aku tak available time tu aku rase, so dia suruh staff dia and anak dia untuk bawak aku pergi DEMC. Masa nak sampai pintu DEMC tu aku dah hampir terjatuh dah tapi sempat dipaut dek staff and anak kawan abah aku tu. Sampai dekat emergency ward, aku dah terlentok kat katil, memang lembik selembik-lembiknye. Dr ngan nurses dah bagi oxygen and nebulizer semua kat aku, tapi tak jalan. Aku menangis time tu. Aku nangis bukan sebab aku sakit tapi sebab aku sedih, aku pikir kalau ini penghujung nyawa aku, aku mati takde orang tersayang aku di sisi aku. Tak sempat minta maaf semua. Sedih. Sedih. Sedih.


Aku sempat dengar Dr and nurses tu cakap, kuku and bibir budak ni dah biru dah ni, call ambulance cepat..Hantar pergi Selangor Medical Centre (skarang known as KPJ). Time tu DEMC masih dikira spital kecik, sape duk S. Alam taula, DEMC kat seksyen 9 tuuu. Aku masih sedar time tu tapi condition aku adalah kronik. Sekejap aku rasa badan aku panas, sekejap sejuk sebab aku takleh bernafas kan. Remote aircond ward tu aku pegang sendiri, kejap aku on kejap aku off. Hehe kalo bukan sebab aku tengah sakit mesti rasa nak geget je aku kan. Bagi yang taktau, asthma can cause brain damage that is, when oxygen cannot reach the brain. Masa tu aku memang ingat mati je..huhu sedih weh when u thought ur life will be over soon. Masa tu memang terkenang la mak abah, abang, adik, kawan-kawan, Meow (kucen kesayangan aku), dosa pahale aku. Aku berdoa dalam hati la masa tu, biar aku tatap dulu wajah2 kesayangan aku sebelum nyawa aku diambik.

Panjang dah entry ni...insyaAllah sambung nanti wokeh...tata...

~Wanie~

24 May 2012

Aksesori Pengantin Untuk Disewakan

Salam and hi...

Kami menawarkan perkhidmatan menyewakan aksesori buat raja sehari. Buat permulaan, terdapat beberapa jenis aksesori yang ditawarkan iaitu tiara (crown), rantai panjang, brooch besar (sesuai untuk majlis akad nikah), veil dan baju pengantin.  

CROWN

Kod CR 01 = RM50




Kod CR 02 = RM50




Kod CR 03 = RM50



RANTAI

Kod RA 01 = RM50


Kod RA 02 = RM40


Lelaki pun boleh pakai rantai ni, sesuai bila pakai baju melayu tampak lebih segak bila digandingkan dengan kain samping and tanjak.

Kod CR 03 = RM30
Rantai ni untuk pengantin lelaki pakai, nampak lebih simple tapi beraksesori. Tak terlalu plain kan bila pakai baju melayu, nampak lebih "pengantin" gitu.
BROOCH

BR 01 = RM40


Dalam gambar ni kalau perasan sebenarnya nak tunjuk pengantin pakai brooch besar atas sisi kepala.Lebih menawan di hari bahagia! ;-)

 GELANG

GE 01 = RM50 (untuk sepasang)


Syarat-syarat sewaan:

1. Deposit + harga sewaan


Contoh: Kod CR 01
Deposit + harga sewaan = RM100 + RM50
2. Deposit PENUH akan dipulangkan semula semasa sesi pemulangan barang. Tetapi, sekiranya terdapat sebarang kerosakan pada barang sewaan, penyewa dikehendaki membayar harga penuh barang sewaan tersebut. 
3. Jangkamasa untuk mengambil barang adalah seawal 2 minggu sebelum majlis dan jangkamasa pemulangan barang adalah selewatnya 2 minggu selepas majlis.
Kepada bakal-bakal pengantin yang berminat untuk menyewa aksesori-aksesori ini, bolehlah emailkan butiran diri anda kepada:

Wanie / Nailah
sitisalwani262[at]gmail.com / sitinailah[at]gmail.com

Nama penyewa:
Nombor telefon untuk dihubungi:
Alamat:
Kod sewaan:
Tarikh sewaan:
Tarikh ambil barang:
Tarikh pemulangan barang:

Tempat untuk mengambil dan memulangkan barang adalah seperti berikut:
Isnin - Jumaat : Shah Alam (9am - 9pm)
                           Cyberjaya (8am - 5pm) 
Sabtu - Ahad : Shah Alam (9am - 9pm)

* Tempat untuk mengambil barang masih boleh dibincangkan. Tertakluk kepada keadaan semasa.

~Wanie & Na'ilah~

Sewaan Veil, Samping &Tanjak Pengantin

Salam and Hi...

Di bawah ni adalah gambar-gambar veil, samping dan tanjak yang cantik menarik and da bomb untuk disewakan ye. Harga sewaan adalah berbeza-beza bergantung pada material dan kos ye. Semuanya masih baru, hanya pernah dipakai sekali sahaja itupun sekejap. Tak nampak lusuh langsung. If ada apa-apa soalan, feel free to drop us an e-mail ye. We ols akan try reply a.s.a.p.

VEIL

VE 01 = RM35 (Colour Light Purple)



VE 02 = RM50 
(Colour Off-White Manik Purplish Pink-Veil ni two-piece)

 Layer bawah adalah chiffon plain labuh sampai ke tengah betis untuk orang yang berketinggian 163-164cm. Atas tu veil bermanik pink labuh sampai ke pinggang..






VE 03 = RM40 (Colour Light gold)

Labuh veil sampai pinggang darlings...

Close-up

VE 04 = RM35 (Colour Light Turqoise Manik Gold)

Labuh veil sampai ke pinggang ye sayang sekalian


SAMPING & TANJAK

Set samping dan tanjak di bawah ni semua custom made tau. Specially made untuk wedding Na'ilah. Cantik dan masih baru...

ST 01 = RM150

 
ST 02 = RM150

ST 03 = RM150


ST 04 = RM150



Syarat-syarat sewaan:

1. Deposit + harga sewaan


Contoh: Kod VE 01
Deposit + harga sewaan = RM50 + RM35
2. Deposit PENUH akan dipulangkan semula semasa sesi pemulangan barang. Tetapi, sekiranya terdapat sebarang kerosakan pada barang sewaan, penyewa dikehendaki membayar harga penuh barang sewaan tersebut. 
3. Jangkamasa untuk mengambil barang adalah seawal 2 minggu sebelum majlis dan jangkamasa pemulangan barang adalah selewatnya 2 minggu selepas majlis.
Kepada bakal-bakal pengantin yang berminat untuk menyewa aksesori-aksesori ini, bolehlah emailkan butiran diri anda kepada:

Wanie / Nailah
sitisalwani262[at]gmail.com / sitinailah[at]gmail.com

Nama penyewa:
Nombor telefon untuk dihubungi:
Alamat:
Kod sewaan:
Tarikh sewaan:
Tarikh ambil barang:
Tarikh pemulangan barang:

Tempat untuk mengambil dan memulangkan barang adalah seperti berikut:
Isnin - Jumaat : Shah Alam (9am - 9pm)
                           Cyberjaya (8am - 5pm) 
Sabtu - Ahad : Shah Alam (9am - 9pm)

* Tempat untuk mengambil barang masih boleh dibincangkan. Tertakluk kepada keadaan semasa.


~Wanie & Na'ilah~