Pages

Jom click! Help me buy Aqeel new clothes and toys ;-)

Lilypie - Third Birthday

02 April 2012

Proses mengecat rumah tapi...

Hasilnye menyedihkan..uwawawawawaaaaaaaaaaaaaaaaa....T__T. Aku ni poyo. Perasan je semua benda nak buat sendiri. Kalau boleh bertukang pun aku nak buat. Dalam kepala ni duk terpikir apa benda yang aku boleh buat sendiri kat courtyard.  Tapi selepas kejadian ni, aku dah sedar diri, skills aku adalah limited. Aku hanya pandai berimaginasi hasil yang gorjes tapi lupa nak imagine fasa-fasa pembuatan. Paham tak ayat complex aku. Haha biasela ayat pun sama serabut macam aku. Kuikuikui. 

Macam ni, hari tu  kitorang gi kedai cat kat Pandamaran. Katanya cat murah-murah kat kedai ni. Ye kot, aku pun tak sure sebab tak pernah beli cat and bila goole-google pun kedai cat murah, takde yang betul-betul tekankan this particular shop, that particular shop. Hubby tanye member, dia kata kedai ni jual murah gak.

 Kedai cat (date salah haha advance betulla tetibe 2/4/2012 lak dienye resit)

So dah sampai sana, aku pun beli cat untuk master bedroom. Sekali tetibe tepikir, kat hall nak cat tak? Hubby kate on aje. So kitorang pun pilih-pilih sekali tinggg, aku teringat cat Nippon Momento. Aku pernah terbaca pasal Nippon Momento ni dalam  Utusan Malaysia. Konon nak dapat effect macam wallpaper la, kan aku berkira-kira nak beli wallpaper tapi tak jadi masa home deco hari tu. Aku pun belila cat ni. Sebab aku tengok contoh-contoh cat Nippon Momento ni gorgeous gilos. Sekali tadi baru aku terbaca kat blog Fainie, rupe-rupenye groupon punye harga RM98 je untuk 1 set including:-

 Top coat

 Undercoat

Toolkit

Tak ke aku tekanan? Aku beli harga set atas ni total RM150. Toolkit RM30, undercoat RM30, top coat RM90. Aku siap beli 2 set. Walaupun kedai ni jual kire murah tapi disebab kan groupon ada pulak jual Nippon Momento ni, kire aku rugi RM104 la T__T. 

Memang gorgeous la contoh-contoh hasil Nippon Momento ni. Silap aku la masa beli tak ukur baju di badan sendiri, main bedal beli kunun nak buat sendiri. Sekali bile dah buat tak cantik. Pengajaran untuk aku, lenkali nak buat cat special-special effect ni kena suruh yang pakar jugak, baru la hasil letop-letop macam kat bawah ni. Ni hasil imaginasi aku la ni.





Dah cite panjang lebar mesti orang nak tengok jugak kan kan hasil kerja aku kan kan. Walaupun  mengkecewakan, aku uploadla jua untuk tatapan umum. Sesape nak buat tu, buat la dengan penuh dedikasi ye. Jangan jadi macam aku. Study la dulu cara-cara buat nye kat youtube ke atau yang sewaktu dengannye la. Ni hasil kejadian sebenar.

 Lepas ni aku nak bukak galeri. Aku rasa aku ada bakat pelukis abstrak. Hahaha.
 *Ketawa sambil lap air mata bertitisan*

~Wanie~

23 comments:

  1. kena ambik iktibar ni..i br plan nk cat sndiri..sbb tgk kt you tube mcm sng jek..huhuhuuh..akan dipikir2kan..

    ReplyDelete
  2. boleh cat sendiri, tapi kene penuh dedikasi practice dulu..haha ini i buat dlm sehari je mane taknye jadi camni. dah kene pikir balik apa nak buat kat dinding ni kuikuikui

    ReplyDelete
  3. baru aje terpikir nak beli cat momento ni.. camne nak dpt effect yg betul2 cam iklan tu?

    kalau dah silap cantu takleh nak adjust balik ke?

    ReplyDelete
  4. Cat ni cantik kalau kene caranyee...kalau tgk kat youtube ada dia ajar tapi saye rase kene test2 dulu kat mane2 smpai dapat corak yang kite nak.kalo trus buat je kite lom mahir lagi teknik nye.. cat ni cepat gak kering tau, tu yang kene practice dulu. Kalau silap memang dah susah nak adjust dah.

    ReplyDelete
  5. hi, nak tanye ckit boleh,
    u beli bape liter tu yer? ingat nk cat ruang tamu lah..
    memang susuh ke nk cat gune momento ni ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi..i beli 2 liter (2 set), kalau nippon momento ni memang jual 1 liter-1 liter, undercoat pon seliter2 gak, sebab cat ni memang sesuai untuk feature wall kan.

      Bab susah tu..tangan i je kot tak berseni hehe..kalau betul caranya tak susah kot..

      Delete
  6. rasanya ni pattern - Awan larat - taufan timur laut

    ReplyDelete
  7. salam..tumpang tanya, mmg susah ke nak gunakan cat ni? baru plan nak beli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..erm..taktau la nak kate susah ke tak sbb skill orang bebeza2 kan. Mcm sy mmg takde asas mengecat2 ni jd main buat je ikut contoh kt youtube..practice dlu kot, testing kat kertas ke memana dlu supaya dpt effect yg diingini.

      Delete
  8. Hi, Nice Painting Skill :) On behalf of Nippon Paint, i would like to invite you to join Create Your Moment with Momento Contest, organized by Nippon Paint (M) Sdn Bhd. Is there anyway i can contact you? Look forward to hearing from you soon :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi..u can contact me at sitisalwani262[at]gmail.com..Thank u for the invitation :D

      Delete
    2. Hi Joshi & Alwanez I am very keen to paint my new home with nippon momento on my own. I am looking forward to practice it first. Kindly contact me for Create Your Moment with Momento Contest, organized by Nippon Paint (M) Sdn Bhd. at sree.usm03@gmail.com Thank you very much

      Delete
  9. UBAHSUAI RUMAH area Bangi, Kajang, Cheras,
    Serdang, puchong (Selangor/KL) Sambung dapur,
    parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster,
    plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL.
    Hubungi: 0173967406 khaidir (facebook.com/
    HederRenovationHouse) fan pages

    ReplyDelete
  10. Thanks for the entry Salwani... jemputlah lihat hasil kerja tangan saya sendiri untuk rumah saya =)

    Tips Mengecat Dapur Rumah Teres Setingkat

    ReplyDelete
  11. aku ni baru berkira2 nak beli dna cat masa raya ni. kalau haru hasilnya, harus la aku letak backdrop ala2 cam pelamin nikah gamaknya nnt.

    aku tengok ko nye cantik aje.. ada aje nampak coraknya yg abstrak. warna yg sama cam ko ni gak la aku nak pakai untuk ruang makan aku. ni kalau tak jadi, mau hilang selera tetamu nk makan :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha sile praktis dlu. Toksah la bedal je cam aku..kang keciwa..trus bli wallpaper. Kalo tak sempat bole gak guna backdrop pelamin hehehehehe.

      Ok je sbenarnye, cantik je ixa kalo dinding tu tak terlalu panjang. Sebab satu lg, kitorang tak letak accessories utk dinding ni, so tak nmpak la menyerlahnya corak aku ni haaa.

      Delete
  12. nak beli yg murah kat mana yea ? :)

    ReplyDelete
  13. boleh email me tempat yg murah? muhammadfaizal8867@yahoo.com tenkiuu ! :)

    ReplyDelete
  14. Artikel yang bagus, semoga miminnya mau mampir n baca artikel saya yang ga kalah bagusnya. heee
    Salam kenal, terima kasih

    Berbagi artikel, siapa tahu bermanfaat Cara Menghitung Biaya Cat Tembok
    Rumah Dijual
    Sewa Apartement
    Perumahan Baru

    ReplyDelete
  15. SILAHKAN DIPESAN MULAI DARI SEKARANG TIKET PAKET PERJALANAN ANDA UNTUK MELAKSANAKAN IBADAH UMROH / UMROH PLUS TURKI / UMROH PLUS DUBAI / UMROH PLUS AQSHA / UMROH PLUS KAIRO & HAJI PLUS UNDANGAN RAJA.....
    LABBAIK ALLAAHUMMA LABBAIK....
    YAA ALLAH KAMI PENUHI UNDANGANMU UNTUK DATANG KERUMAHMU...

    JADWAL UMROH 2015 –2016

    15 APR15 UMROH MURAH
    LANDING MADINAH 09 HARI = $1775 = SISA 45 SEAT

    09 APR 15 UMROH PLUS TURKI
    HOTEL*4/TURKISH 12 HARI = $2750 = SISA 25 SEAT

    11 APR 15 UMROH PLUS DUBAI
    12 HARI = $2600 = SISA 25 SEAT

    15 APR 15 UMROH 2X JUMAT
    12 HARI = $1850 = SISA 30 SEAT

    15 APR 15 = UMROH 2X JUMAT
    15 HARI = $1950 = SISA 30 SEAT

    26 APR 15 UMROH MURAH
    09 HARI = $1775 = SISA 40 SEAT

    THN 2016
    HAJI PLUS NON KOUTA
    25 HARI = $11.700 = SISA 10 SEAT

    07 MEI 15 UMROH MURAH
    LANDING MADINAH = 09 HARI = $1800 = SISA 35 SEAT

    11 MEI 15 UMROH PLUS AQSHO ISRA MIRA’J
    13 HARI = $3400 = SISA 25 SEAT

    13 MEI 15 = UMROH MURAH
    09 HARI = $1800 = SISA 45 SEAT

    13 MEI 15 UMROH PLUS TURKI
    12 HARI = $2700 = SISA 25 SEAT

    13 MEI 15 UMROH PLUS DUBAI
    12 HARI = $2500 = SISA 25 SEAT

    29 MEI 15 UMROH MURAH
    09 HARI = $1800 = SISA 45 SEAT

    13 MEI 15 UMROH 2X JUMAT
    LANDING MADINAH 12 HARI = $1900 = SISA 30 SEAT

    13 MEI 15 UMROH 2X JUMAT
    LANDING MADINAH
    15 HARI = $2000 = SISA 30 SEAT

    TAHUN 2016
    HAJI PLUS NON KOUTA = 25 HARI = $11.700 = SISA 10 SEAT

    PAKET UMROH RAMADHAN 2015

    18 JUN 15 AWAL RAMADHAN
    09 HARI = $2400 = SISA 30 SEAT

    18 JUN 15 AWAL RAMADHAN
    12 HARI = $2600 = SISA 20 SEAT

    18 JUN 15 AWAL RAMADHAN
    $2900 = SISA 15 SEAT

    1 JUL 15 LAILATUL QADAR
    09 HARI = $2600 = SISA 20 SEAT

    1 JUL 15 LAILATUL QADAR
    12 HARI = $2800 = SISA 20 SEAT

    25 JUN 15 LAILATUL QADAR
    15 HARI = $2900 = SISA 20 SEAT

    11 JUL 15 AKHIR RAMADHAN
    09 HARI = $2800 = SISA 20 SEAT

    8 JUL 15 = AKHIR RAMADHAN
    12 HARI = $3000 = SISA 20 SEAT

    5 JUL 15 AKHIR RAMADHAN
    15 HARI = $3200 = SISA 20 SEAT

    18 JUN 15 FULL RAMADAHAN
    30 HARI = $4000 = SISA 25 SEAT

    5 JUL 15 ITIKAF RAMADHAN
    15 HARI = $2400 = SISA 25 SEAT

    17 DEC 15 UMROH PROMO
    09 HARI = $1650 = SISA 45 SEAT

    26 DEC 15 = UMROH TAHU BARU
    09 HARI = $1700 = SISA 45 SEAT

    15 JAN 16 UMROH PROMO
    09 HARI = $1550 = SISA 45 SEAT

    15 JAN 16 UMROH PROMO
    12 HARI = $1675 = SISA 45 SEAT

    15 JAN 16 UMROH PROMO
    15 HARI = $1775 = SISA 45 SEAT

    15 JAN 16 UMROH PLUS TURKI
    12 HARI = $2450 = SISA 30 SEAT

    15 JAN 16 UMROH PLUS DUBAI
    12 HARI = $2450 = SISA 30 SEAT

    15 JAN 16 UMROH PLUS CAIRO
    12 HARI = $2450 = SISA 30 SEAT

    15 JAN 16 UMROH PLUS AQSHA
    12 HARI = $2600 = SISA 30 SEAT

    THN 2016 HAJI PLUS NON KUOTA
    25 HARI = $11.700 = SISA 10 SEAT

    23 FEB 16 UMROH PROMO
    09 HARI = $1550 = SISA 45 SEAT

    23 FEB 16 UMROH PROMO
    12 HARI = $1675 = SISA 45 SEAT

    23 FEB 16 UMROH PROMO
    15 HARI = $1775 = SISA 45 SEAT

    23 FEB 16 UMROH PLUS TURKI
    12 HARI = $2450 = SISA 30 SEAT

    23 FEB 16 = UMROH PLUS DUBAI
    12 HARI = $2450 = SISA 30 SEAT

    23 FEB 16 UMROH PLUS CAIRO
    12 HARI = $2450 = 30 SEAT

    THN 2016 HAJI PLUS NON KOUTA
    25 HARI = $11.700 = SISA 10 SEAT
    Hubungi Segera Marketing Kami :
    089650091317
    Pin BB 54EE5486
    DHONY HADI SYAHPUTRA

    SILAHKAN KLIK LINK DIBAWAH INI
    ; http://donifatatour.blogspot.com/




    SESUNGGUHNYA ALLAH TIDAK MEMANGGIL TIAP ORANG YANG MAMPU
    MELAINKAN MEMAMPUKAN TIAP ORANG YANG TERPANGGIL, INSYA ALLAH DIANTARANYA ANDA..

    ReplyDelete
  16. Bagi aku kau cat dah cun.. rileks.. bru seni namanya.. kau hias sikit dinding tu dengan mcm2 abstrak yg ade soft potion.. ni pandangan aku la

    ReplyDelete