Pages

Jom click! Help me buy Aqeel new clothes and toys ;-)

Lilypie - Third Birthday

05 March 2012

Home Deco 2012

Salam and hi...

Kite sampai lagi ke segmen deco deco deco bersame wanie. *Jangan cari segmen ini dalam blog ini, sememangnye tiada, ahkak verangans jeee*. Yesterday dengan last two days I merayap dekat Stadium Shah Alam sempena Home Deco 2012, from 1-4th March 2012. Ini first time tau I pergi home deco, tak pernah ada experience pergi home deco yang lelain, jadinye I pon taktau la harga nya berbaloi atau tak. Maybe ok la kot sebabnya kalau jenjalan random kat kedai perabot biasa tu, I survey-survey jugak, bila sampai sini I tengok boleh dapat jugak good bargain on certain products. Contoh kalau divan bed yang exclusive tu, yang besar and ada cystal bling bling bebanyak tu boleh dapat dengan harga RM3k, biasa kalau dekat luar I tengok mau cecah RM6-7k. Tapi apa pun, depends on the quality and design jugak kan. I tengok walaupun harganya RM3k, murah berbanding biasa, nampak berkualiti and tahan lasak jugak. Tapi kalau tanye I, RM3k only for bed memang ahkak tak sanggup la dek non kuikui. Baik I beli one bedroom set, maklumla orang baru mula nak hidup berdikari, fikir panjang dulu sebelum beli.


Lebih kurang macam ni la divan bed yang I jumpe tu, warna pun putih, kalau lengok live lagila tantek.
 
 Pics from google

 

Tapiiiii ada satu lagi benda harga RM3k yang membuatkan hati I tak keruan. Apakah benda ituuu? Cer teke. Cer teke. Jawapannya adalah...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Black marble dining set!





Tantek tak? Tantek tak? Yang buat I tertarik tu sebab meja ni marble, pastu warna hitam pulak tu. Memang cantikla di mata I. I memang aim dining table yang marble sebab I pemalas lipas nak ganti-ganti kain/plastic kalau pakai meja kayu. Lepas tu, kalaupun katakan I lapik meja makan kayu ni dengan kaca, nanti sisa makanan and kuah-kuah suka meleleh masuk bawah kaca, nak angkat kaca tu bukannya ringan. Tapi ini pandangan peribadi je, kalau ada yang suka meja kayu apa salahnya. Kayu pun sangat cantik and tahan lama, tak lapuk dek zaman kan. I ni je yang pemalas :P. Kata salesman, marble table dolu-dolu memang kalau kuah tumpah kalau tak cepat-cepat lap, kuah tu akan tembus ke dalam meja marble tu and akan meninggalkan kesan warna kat marble tu. Dia kata meja marble yang kat atas ni ada lapisan arcylic, so kalau kuah tumpah tak masuk ke dalam marble. Berapa lama tahan taktau la kan lapisan arcylic tu kalau dah hari-hari guna, tumpah lap tumpah lap. Cuma satu je kelemahan marble ni, berat nak mampuih. Salesman tu kata, nak hantar meja ni kena 12 orang. Hahaha gilo. Kalau nak alih-alih macam mana nanti kalau dah letak satu tempat. Hmmm... Takpelah, nanti akan difikirkan. Kite wash-wash je mata duluuu...Semalam ramai orang, I sebenarnya malas takut kalau tengah-tengah ambik gambar sekali kena rempuh. Haha.  So ni jelah gambar yang ada. Macam-macam lagi ada dekat home deco ni. Ada jual pasu-pasu bunga, kitchen and tv cabinet, kitchen hood and hob, security door, peti besi, wallpaper, handphone pon ado.. 

Ha pasal wallpaper, ada diorang jual korean wallpaper, kena beli 4 rolls terus, RM1600. Berbaloi jugak kot sebabnya including pemasangan plus korean wallpaper panjang jugak. So 4 rolls boleh guna banyak tempat gak kot. Pemasangan pulak biasanya kalau satu roll wallpaper orang charge RM150-RM200 kan. My sis in law cakap, dekat Puchong, ada satu kedai jual korea wallpaper, satu roll RM400 tak termasuk pemasangan. Pemasangan charge asing RM150 satu roll. Kalau 4 rolls dah berapa kan? Dah save RM600 kalau ambik pakej RM1600 tu. Tapi malangnya I tak beli sebab I terjah 2 kali pun Home Deco ni, still jugak tak dapat decide nak pakai wallpaper ke nak cat je. Takpelah...selesaikan barang yang penting-penting dulu..Lenkali kite korek tabung beli wallpaper...so tata titi tutu uolsss.

4 comments:

  1. salam,

    wani... amboi2...rembat ajelah kalu dah suka..hehe..kzue pun suka wallpaper..tapi last2 end up dgn cat ajer...tapi still thinking tentang wallpaper idaman... hehe

    ReplyDelete
  2. Salam..

    Waa kzueee..lama tak dgr kabar..cihat tak? Niat di hati tu memang nak amik wallpaper ni tapi byk lagi brg nak kene beli la kzue, tepakse set aside dulu niat nak deco deco deco..maklumla student hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wani, ok jer di sini..mmm nak masuk rumah baru eh....tahniah! alalaa...wani tu student la sgt..student berelaun kan....hehe

      Delete
    2. Hehe sikit elaun sajaaa...tolon-tolon bayar tu ni sket-sket bolehla..tak mampu lagi nak bebelanje besar hehe

      Delete