Pages

Jom click! Help me buy Aqeel new clothes and toys ;-)

Lilypie - Third Birthday

24 November 2013

Keje taknak, duit nak!

I remember once ada sorang ni cakap tepet kat aku, "keje taknak, duit nak!". Masa tu Allah je yang tau betapa sedihnya aku.

Masa tu pulak memang tengah cari keje sebab dah takde duit biasiswa tpm yang "membantu" sangat tu. Struggle la nak belajar lagi nak cari keje lagi nak bayar segala bil loan bagai lak kan.

Masa tu memang tengah cari keje like crazy gakla. Dahla stress pikir blaja lagi, anak kecik pulak lagi kan, asben akulak slalu outstation. Dapat pulak ayat setepet camtu, peh. Menusuk kalbu.

Aku memang jenis tension camne pon aku diam. Paling kuat menangis sorang diri. Aku tak reti nak share2 masalah sangat. Walau aku kate aku tengah cari keje mcm nak gila, bukan aku war2kan pon. Tu yang kene ayat "kerja taknak, duit nak" tu.

Sampai skarang aku ingat lagi kata2 tu. Nak kata life dah improved skarang ni pon taktau nak kate sangatla. Aku still lagi bergelar pelajar, dah bergelar pekerja dan sambung tugasan biasa as a mama and as a wife.

Cuma tambah title pekerja je. Bangga tu tidak tapi lebih kepada lega sebab tak payah hadap kata2 nista caci maki orang sebab tak bekerja, dalam erti kata lain tak berduit la kan.

Cita2 memang nak duk rumah buat bisnes on9, rezeki tu ada cuma belum cukup utk tampung keperluan lagi.

Tidak sekali2 nak menyusahkan mak bapak kan. Ape ke he sampai ke tua nak nyusahkan orang tua.

Salah ke aku nak jadi suri rumah duduk rumah jaga anak? Aku rasa rugi sangat kalau aku sia2kan masa bersama Aqeel masa dia masih kecik ni. Masa ni lah aku nak peluk cium 24 jam, nak Aqeel ada di sisi aku sentiasa, masa ni lah anak sentiasa mengharapkan aku ada dekat, aku pon rasa diperlukan.

Satu hari nanti, Aqeel pon akan ada life dia sendiri. Masa tu Aqeel pon mungkin dah start bina life sendiri, busy cari isteri buat peneman hati, bina kerjaya, sambung belajar. Eh tak dapat bayangkanla betapa sunyi masa tu bila anak2 dah besar.

Cuma sekarang keadaan memaksa. Aku tak boleh berhenti keje. Aku nak sangat berhenti tapi tak dapat. Aku nak duduk rumah jaga anakkkk huhuhu.

Tang kejian tu mungkinla buat bernanah telinga tapi aku lebih pikir anak. Tapi tetap tak boleh, banyak komitmen.

Ahhh..biarkan jela masa menentukan.

14 November 2013

Mini playground for Aqeel

Cak!!!

Birthday Aqeel semalam, 13 November..malangnya aku demam dengan teruknya la pulak. Maka takdela celebration untuk si tonet. Bukan Aqeel tau pon mak dia tak beli kek. Kahkahkah.

Cian lak la pulak kat Aqeel. Incik Daus lak kat Beijing. Senyap sunyi je takde kepak kepung jamuan besday untuk anak bujang aku tu.

Sebenarnya dalam hati nak beli mille crepe yang popular bebenor skang ni. Sedap giles orang kate. Sedap ke tak wajib la aku beli dulu kan. Nantikan review dari gue.

Ni salah satu tempat untuk dapatkan mille crepe. Foodsbury kat seksyen 9, shah alam. Area sebelah Shell. Aku tak penah makan pon lagi kat sini tapi makanan sume nampak tempting.



Slurppp...

Untuk birthday present, aku dah plan nak beli mini play ground untuk Aqeel. Budak kenit ni penakut ya amat. Ada ke bawak gi public playground suh aku naik tangga skali ajak turun slide. Asik nak duduk bawah ketiak mak.

Jangankan kata buntot, lengan bonda ekau pon tak muat nak untuk turun slide tu.

Plannya weekend ni kalo takde aral nak pegi kedai Ummi Nayli Collections kat Kg. Pandan tuk dapatkan mini playground ni.



Opsss siaran tergendala sebentar sebab aku gi beli mille crepe. Muahahaha dasar. Silekan jamu mate. Almond Salted Caramel Mille Crepe.





Sedap!!! Lemak berkrim..rasa susu2 camtu. Tang almond rangup2 tu pon sedap. Manis skit tapi yummy la.

Selebihnya mari bejemaah menatap gambar makanan.


Ledakan kolestrol. Tony Roma's Kickin' Shrimp. Tak dapek di tempat lain. Sedap menjilat jari.


Seafood Aglio Olio Spaghetti kat Restoran Big Brother Seksyen 7, Shah Alam. Pedas tapi sedap. Lulus! Nyum2. Wajib repeat order. Price RM19.90 tak silap aku.

Akhir skali..besday boy.


Okla...tatatatatata.

22 September 2013

Makan lagi la pedulik ape

Biarkan tajuk cari pasal. Benci aku lemak aku ni. Diet separuh mamps pon ko makin naik makin naik.

Kong ajo sket lemak aku ni. Masa kecik mesti mak bapak lemak tu tak ajor adab. Bhahaha.

Nah..hadapla gamba seketol burger yang enak bangat.


Mana nak dapatkan burger ini murid2? Di paddington house of pancakes cikgu.

Hoih sedapla pancake dia. Lembut gebu sexy. Lagi sedap sebab sos dia tula. Ni Incik Dausnye meal tapi aku rasa setingkat setengah burger ni aku yang bedal kot bhahahaha.

Biar aa aku dengki. Kalau keluar memana kan, kalau kitorang dua nak order makanan baru, kira dua2 org tak pernah try lagi kan..

Mesti Incik Dausnya order lagi sedap dari aku. Pastu aku mesti curik makanan Incik Daus banyak2. Hahaha ada jeling je lakiku itu padaku. Ke sebenarnya aku ada sindrom melayu dengki kahkah. Orang lain punya suma nampak best. Sendiri punya suma tak best. Kikiki.

Lari topik lak. Burger ni tahla apa nama, lupa nak take note tajuk makanan nih. Daging dia tu boleh tahan cam juicy2 gitu. Pancake dia best pastu sos dia pon best.

Paddington house of pancakes ni kat shah alam mall, seksyen 9 shah alam.kat tingkat bawah skali. Tingkat bawah ni ala2 food court. Aku order makanan dari kedai sebelah tah apa nama kedai.

Ni dia makanannya...


Apa tah tajuk makanan ni. Cottage pie ke apa? Lupa la..boleh tahan jugak. Atas tu mashed potatoes, bawah kentang tu daging cincang ala2 inti nachos camtu. Boleh tahan la.



Yang ni pulak kawan opis aku bagi. Dia pergi johor pastu balik tu dia bagila sorang sebijik makanan ni. Apa benda pon aku taktau, chinese punya makanan la. Tapi halal eh don weri.

Sedap gak makanan nih. Aku dah buang sebenarnya plastik ni tapi pastu aku korek balik tong sebab next time nak cari lagi hikhik. Sedap gak makanan ni. Taktau nak describe. Ada bijan kat luar2 puff tu. Dalam inti dia macam manis2 tak manis sangat. Sedang2 gitu.

Pada akula sedap. Aku memang susah nak cakap tak sedap punya orang kehkeh.

Panjang lak bebel. Entri diakhiri dengan gambar makanan lagik tapi takda cerita pasal makanan ni sebab aku malas. Bhahaha.



Tatatititutu.

10 September 2013

Senonohnye

Agak2 boleh teka tak benda apakah ini? Hahaha.

Coklat ni boss bg kat colleague aku. Masa bos bagi tu aku belum join kampeni ni lagi *kang orang kate aku dipinggirkan oleh bos kan. Nak gak bagi keterangan kikikiki*.

Taktau benda ni dalam laci colleague aku dah berapa lama, dah expired ke belum. Dapat kat aku, aku bedal je haha walopon hakikatnya coklat ini berupa sebuah errrrr kondom. Hahaha. Bile dah masuk mulut baru kembang tekak aku.kuikui perisa stoberi lak tu.


Errrmmm..dap2nya..mana tak kembang tokak den, lupa nak buat timbang tara ingredient coklat ni. Aiyakk..pasghah itu menyeghah.

25 August 2013

Masalah belajar, masalah bekerja, semua pun masalah.

Peh..lama tinggal blog. Tak terkejar nak update huhuhu.

Sebab aku dah start bekerja skarang ni so waktu terluang sangat-sangat terbatas. Kalau dulu bangun pagi siapkan aqeel, lepas tu sambil2 buat thesis kalau dah letih sgt, break ada jugak masa nak baca blog orang and update blog sendiri. Sekarang harapanla huhuhu.

2 hari sebelum raya hari tu boleh lak dapat berita tak best pasal biasiswa aku. Dapat call kate aku nak dapat tindakan undang2 la bagai sebab aku tak habis on time. Tahape je.

Pergila kejar orang yang takde progress, yang hilang tanpa berita. Aku memangla tak habis on time tapi aku tak lari2, sentiasa ada progress, sentiasa update, supervisor aku pon support je, sebab dia tau aku buat kerja.

Macam mana nak habis on time, aku buat research. Sentiasa ada je benda tak cukup..sentiasa nak kena tambah itu ini.
Kalau aku sorang je yang tak habis on time, maybe bole la label aku sbg student paling ngok abad ini haha, ini masalahnye ramai. Eh tapi aku memang la ada ngok sikit tang belaja. Kihkihkih.

Kekadang nyesal lak terima biasiswa ni. Terumbang ambing hidup aku jadinya. Kalau aku stay dengan TM dulu pon dah stable dah financially and aku rasa emosi pon stable kot. Takdela mcm ni.

Ini kes aku jela, lain org lain jalan hidupnye ye tak. Ada gak org yg elok je keje-blaja-family.

Stress gile tapi tabahkan jugak, pujuk hati insyaAllah ada hikmah atas apa yang dah berlaku ni. Sekarang ni aku kerja je dulu, lagi la bertambah2 tekanan kan, kerja lagi, blaja lagi, kerja kt umah lagi, kekangan masa lagi tapi takkan nak harap Incik Daus je tanggung semua. Kesianlak dia. Kereta lagi, bil itu ini...macam2 la nak kena bayar.

Jadi..berkorbanla bete. Cuma shian Aqeel terabai. Huhu mama keje jauh sikitla syg..sbb tu Aqeel bangun pagi2 sekarang mama takde di sisi. Nanti ada rezeki mama kerja dari rumah ok syg.

Tapi cakap pasal masalah, teringat satu cite kawan aku.

Dia kata, ada hari tu husband dia bawak beberapa pekerja la naik van, husband dia yang drive. Selalu husband dia tak pernah tak pakai seat belt, hari tu je husband tu tak pakai sebab dekat kot tempat nak pergi.

Sekali memang nak jadi la kot, kena tahan pulak dengan polis trafik. Polis tu tanya la itu ini kan.

Polis: Habis aku nak cakap apa dekat bos aku ni?

Husband kawan aku ni cakapla tolongla lepaskan. Kali ni je dia terlupa pakai.

Polis: Okla, aku bagitau kat bos aku, ko la manusia paling banyak masalah kat dunia ni.

Hahahaha sumpah lawak gile. Elokla kena batang idong aku ayat polis tu kan. Kahkahkah.


Lorry besar ni aku belikan masa tengah tunggu makanan sampai. Kemain menjeling bapaknye Aqeel tengok harga menan anak. Hihi bior aaa skali skale beli yg mahal sket, tahan lama sikit (kot!). Kikiki..

Bukan ke pompuan kalau nak hilangkan stress mesti shopping. Pastu stress tengok balance dalam bank kakaka. Pedulik tak.

Nah setepet gambar raya buat tatapan dengan ucapan selamat hari raya maaf zahir dan batin. Tahun ni bete tak buat open house sebab bete stress :P

13 May 2013

Makan lagi kat Serai

Adik aku, Safwan dapat bonus..tah berapa bulan gaji, kemain syok lagi eh kalo keje dapat bonus bebulan2. Baru rasa berbaloi-baloi bertungkus lumus kan. Pastu baru ada semangat nak terus bekeje. So dia ajak family aku n family gf dia makan sekali kat Serai. Yahoo..pucuk dicita ulam mendatang.

Kebetulan dah lama tak makan kat Serai..aku rasa buat family gathering ke reunion ke mmg sesuai la buat kat Serai sebab satu, harga tak begitu mahal. Kire sekali sekala nak makan mewah sikit, masih mampu lagi la. 

Second, masakan dia memang berkualiti and sedap. Ni I'm talking about Serai kat Seksyen 3, Shah Alam.. Kat Serai @ Empire aku penah makan sekali je tu pon bukan order lauk2 camni. Serai seksyen 3 ni takde segala pavlova lova lova tu. Dia focus on Thai food je.


 Tadaaaa....clockwise, chicken lemon, asparagus belacan, broccoli and mushroom, in the middle tu sizzling seafood...dalam gambar missing steamed garoupa with hot and tangy lime sauce. Semua sedap! For details, http://seraithai.com.my/


Lain cerita...asben aku belikan Aqeel, Thomas and Friends train set ni..ada train due ketol pastu track dia. Besar gak bende ni, kena build kat hall sebab dalam bilik tak muat.Time train tu turun bukit kan cam laju sikit kan, excited kemain Aqeel, sampai terbaring2 gelak. Pas dah lama sikit, dah boring la tu, habis runtuh track hasil titik peluh papa and mama. Sabor jela. Dah aku simpan balik semuanya dalam plastik, darjah satu esok baru mak ko bukakkan balik ye nak.




Sebagai suami yang slalu outstesen, pandai lak Incik Daus amik hati bini kesepian. Kahkah. Balik je bagi coklat, terus bini senyum lebor macam clown nak terkoyak mulut. Kejap bawak balik toblerone, kejap Cadbury Snack..camno bini nak kuruih. Tapi sekurang2nye ingat jugak kat eden yang selebet ni kan. Maklumla naik flight stewardess kan cun2. Teringat gak kat bini tu kire ok ler hihihi.


Last trip Incik Daus outstesen, dia belikan aku handphone casing. Comel gile. Kihkih sronot aku. Umur tak menggambarkan jiwe eh. Lagi casing comel2 camni lagi aku suke. Cube gugel Romane Momo'S Blog Silicone Casing. Banyak lagi design yang cute2. 

Yang Incik Daus belikan ni koala.. name die Eupeptic Cozy. Ada memacam bentuk lagi. Memang geram la nengoknye. Bile aku upload gambar casing ni kat fesbuk dgn ig, kawan aku kate telinge koala ni menggelikan. Cam ala2 bulu telinge tercacak2 keluar telinge kot. Haha. 


Last but not least, sampai ke spek pon Incik Daus belikan frame die mase outstation. Baguih2, time kasih daun keladi, lain kali belilah lagi. Tinggal buat lens je. Aku buat lens sahaja kat kedai spek kat Giant Seksyen 13, RM200. Katenye german nye lens, Carl Zeiss. Ada warranty sume la. Hopefully bertahan lama dengan spek ni. 

Aku dahla pakai ganas. Buat pulak prangai baru si Aqeel ni suke tarik spek baru aku ni. Saja je si kenit tu nak kepak2 kan spek aku ni. Haish..nak tengok mak ko jadi singe jadian ke ape.

Hai..saya cikgu Wanie. 

Okla..tatatatatatatatatata.


~Wanie~

01 May 2013

Penat jaga hati orang tapi... :(

Boleh tak nak buat entry luahan perasaan.

Sedih kan kalau orang2 terdekat dengan kita yang sebenarnya paling tak memahami kita? Banyak je jenis manusia yang pikir diri sendiri je. Nak marah, marah..nak emo, emo, time senang kita dilupa, time susah, time ada masalah baru carik kita. Kita terkebil2 macam takde perasaan. 

Langsung tak consider perasaan kita. Cuba kalau buat sesuatu pikir perasaan orang dulu bole tak? Jangan pentingkan diri sendiri walaupun melibatkan hati dan perasaan yang tak nampak tu. Tercalar ke terluka ke bukan orang tau tapi sekurang2 nya berusaha la untuk jaga perasaan orang.

Hmm..banyak je pun jenis orang macam ni. Perbuatan ikut sedap tekak sendiri je. Who do you think you are?

Self centered habis. Aku jenis yang selagi boleh sabar..aku sabar je dengan kerenah orang terutama orang2 terdekat dengan aku. Kalau dah tak tahan, paling2 aku diam and jauhkan diri. Pendamkan je tapi lama2 cam tawar hati sebab makan dalam kan. So not good.

Rasa cam kosong..kosong kosong. Maximum is sampai dah takde perasaan dah kat ko. Ok fine, ko wujud, tapi ko dah takde dalam jiwa ragaku. You're not that close to my heart anymore. Gitula lebih kurang.

Tah sapa yang aku boleh pecaya aku pon dah taktau. Time aku susah camni..haprak. Buat aku macam apa je. Aku tak harap orang bantu pon, memang hal aku sendiri pon. Cuma jangan tambah lagi sakit jiwa aku je. Tu je pon aku nak.

Bila aku jaga hati orang, aku expect people to treat me the same. Salah aku sendiri, terlalu menjaga hati orang yang tak reti nak menghargai. Arghhh I've had enough of these craps la.




Not so happy labor day after all.

25 April 2013

Bakarla ayam tu Abang Mas Mono

Hari ape last week aku round seksyen 7 shah alam area jakel tu.Ingat nak belikan Aqeel nasi ayam bakar kot2 dia suka. Jenuh aku suap macam2 nasi dengan lauk sume dia taknak..haih la anak. 

Sekali teringat kawan aku cakap, Ayam Bakar Mas Mono ni sedap jugak..So mohler kite ke sana. Aku belikan Aqeel set ayam bakar dengan nasi, bungkus sebab dia tinggal kat rumah. Sebabnya sebelum tu aku ke DEMC. Macam2la penyakit hoi aku ni sekarang. 

Degupan jantung ni laju je dah berapa hari. Pergi jumpe Dr...ada 3 sebab kenapa apa jantung aku laju. Pertama, sebab aku sedut Ventolin Inhaler...ok yang ni memang la sebab aku asma. Lagipon bukan aku baru pakai, dah berbelas tahun kot aku pakai ventolin ni, tak penah lagi jadik camni. Overdose gamaknye.

Seken..Dr kata kemungkinan adalah thyroid. So dia pon tanye la ada tak simptom2 thyroid yg aku alami. Hmm..macam takde. Yang ketiga adalah kemungkinan ada masalah jantung. Dr tanye ada tak family member yang ada jantung..aku katela ada, ayah aku. So dia kata tengok lagi beberapa hari, if simptom persists maka silelah pegi jumpe Dr semula. 

Pelikla jgk. Sebelum jadi ni, aku dah 3 minggu start cycling selang sehari ke due hari skali. Ala basikal setempat tu. Kayuhla sampai boring tapi biasa aku kayuh 20-25 mins camtu je. Untuk kesihatan la kan. Ada sehari tu aku kayuh, baru 5 minit petama aku dah semput..sejak tu la jantung duk degup laju. Trus stop dah tak exercise dah.

Haa..gambar kat bawah ni gambar pisang goreng Mas Mono, ada taburan cheese dengan chocolate rice, dengan sos coklat sekali. Sedap hoi!! Pengsan la kesedapan. Teringat2 aku. Ingat nak buat sendiri je tapi kemalasan melanda. Hidangan ni RM5.50 tapi okla..muai dengan cheese dengan coklatnyer lagi.



Kat bawah ni gambar Esteller...ais batu hancur macam ABC tu, tapi makan dengan hirisan nangka and avocado..ada susu cair kot dalam tu. Pon sedap. Dulu aku makan rasa cam avocado ni tak sedap je, sekali makan avocado dalam esteller ni mak aii..sedap oit, lemak2 gitu. Hahaha matikla buat orang meleleh ailio je. Aku nak minum jus avocado atau dipanggil jus Alpukat kat sini..dah habis la pulak. Sedih. Harga esteller RM4.


Set ayam bakar sini tak mahal sangat..sedap gak ayam bakarnya. Sambal dia tak berapa pedasla pada yang suke pedas tapi still meleleh ailio teringat. Aku beli set ayam bakar dengan nasi je, takde tauhu n tempe sebab Aqeel bukan makan pon..RM7.50.


 Akhir sekali diselitkan gambar budak mrajok. Hoih budak skarang. Ipad tu bateri dah kong pon nak amokan. Haha mak ko ni dulu ngamok kalo lapar je. Masukla bawah katil tu, skali aku jerit "Aqeel, cockroach!!!" menggagau2 panjat katil balik. Hahaha.


Tatatititutuuuuuuuuuuuuuu...


~Wanie~

22 April 2013

Kuku Aqeel tercabut!

Semalam tengah elok je landing2 atas katil tetibe Aqeel merengek2, sambil tunjuk2, ni..ni..
Memula tak prasan apa Aqeel tunjuk, biasala bebudak kan semua bende excited nak tunjuk..ingatkan mainan dia ke ape..

Skali mak aku yang prasan kuku Aqeel dah tercabut..

Adoilaa..mcm mana aku tak prasan. Kuku Aqeel dah terkopek sebelah, boleh flip macam selak helai buku. Uwaaa..tinggal sikit je yang bersambung ngan ibu jari kaki.

 
Belah yang darah2 tu yang bersambung dengan jari lagi..yang sebelah tu dah tercabut habis. Tinggal sikit je kuku yang ada skarang ni. Huhuhu.

Bawak pegi klinik..Dr kata, saya boleh cabut sekarang, atau nak tunggu lama sikit baru cabut pon bole..aku pikir2 balik kang dah balik umah tersangkut kat mana2 kang dah berdarah2 kang lagi aku tak sanggup. Maka Dr..silekanlah. 

Siap Aqeel kene bedung lagi, papa dia la peluk. Aku mana sanggup nak tengok. Tau2 Dr bagi kuku je kat aku. :'(

Sob sob...

~Wanie~

09 April 2013

Love is not a mystery...

Love is a decision...

Terbaca blog Dr Harlina..an entry about marriage.. 

Memetik sikit kate2 Dr Harlina.. 


" Wedding is fun, honeymoon phase is a.w.e.s.o.m.e. but marriage is really a lot of work! You’re juggling your work, daily house chores, children and husband every single day. If you don’t enjoy what you’re doing, you’re killing yourself slowly inside because you barely have time for yourself " - Dr Harlina

Dulu masa awal2 lahirkan Aqeel, aku memang stress sebab I thought I will neeeeeeeeeeeever have time for myself. I will never get to go shopping whenever I like anymore *tu je ko ingat kan wanie*, I will never get to go for a facial on the weekends anymore, I will never have time for myselfffffffff anymore!  But I was wrong. Like totally wrong...

Sebenarnya semua tu masih boleh buat cumaaaa, kene mintak bantuan sesape tolong jagakan anak. Hehehehe..pastinye "sesape" tu bermaksud suami ler kan. Aku dulu ada trust issue. Aku tak pecaye kalo Incik Daus jaga Aqeel. Eh smpai sekarangla aku tak pecaye hahaha. 

Sebabnya Incik Daus akan biar je ikut suke Aqeel nak buat ape asalkan bukan yang super merbahaya la. If terantuk ke, jatuh ke..nnti dia pujukla sambil cakap, "budak baik memang macam tu kan Aqeel". 

Aku pulak memang overprotective. I will watch Aqeel main like an eagle. If aku tengok dia main dengan cara yang agak "risky", contoh panjat kerusi tinggi.. I will pull him right away. Kahkahkah patutla anak aku sekarang asik nak suh aku pakaikan lipstik lak. Salah sape? Kuikuikui.

Of course dah ada anak sangat sangat sangat lain dengan masa masih berdua..totally different. If kain baju malas gosok, sorok tepi dinding, tutup dengan selimut..atau hantar je dobi settle. Kalau malas kemas rumah, tutup lampu tido, esok sambung. Kalau malas masak, start your engine vrooom pergi kedai, order je. Time malas, semua bole settle, pasti ada caranya kan?

BUT.... *change to hugest extremely humongous font size here* BUT kalau ada anak, kalau ko malas, mane la leh ko sorok tepi dinding, atau pegi kedai lari tinggal anak. Gilo ko? Anak adalah amanah! AmaNAH! AMANAH! Ko kene bela, jaga, didik anak sebaik mungkin. Tanggungjawab yang digalas atas nama "anak" ni lah yang akan membawa ke neraka atau ke syurga. Pilihan kamu? 

Dari lahir..susui lah..belailah anak tu dengan kasih sayang. Berikan yang terbaik untuk anak. Macam2 cara untuk menzahirkan kasih sayang mak ayah pada anak, cuma caranya mungkin berbeza. Didiklah dia ikut nilai2 murni Islam...tunaikanlah tanggungjawab sebagai mak dan ayah sebaik mungkin.. Berikan yang terbaik untuk anak, selebihnya serahkan pada Allah.

Cuma, carila jugak masa untuk diri sendiri. Bukan semestinya ada anak tu semuanya terbatas. Boleh je enjoy macam dulu, cuma perlu ada batasan. Itu biasa..parts of growing upkan. Kene terima keadaan semasa. 

Dulu boleh hu ha sampai kul 11-12 malam, sekarang no more, kalau pun keluar, mesti rasa guilty tinggal anak.Rasa guilty tu datang sendiri, takde sapa remind pon. Automatic diri tu ingat anak anak anak. 

Cuma sekali sekala tu boleh je nak pergi facial ke, spa ke, mintak tolong asben jagakan anak, pujukla asben di malam jumaat sebelumnye.. eh.

Oh well..aku buat entry ni semua pon untuk diri sendiri jugak..sebagai persediaan mana tau ada rezeki Aqeel nak dapat adik. Hehehehehehe..doakan ye. Amin...



 Are u ready Aqeel? Or to be exact...are you ready mama Aqeel? Hewhewhew.

~Wanie~

03 April 2013

When I was young #1

Pernah dye rambut colour blonde pastu pakai hair mascara warna biru. Haha terasa habis cun la konon yang sebenarnya macam sakai.

What was I thinking. Memang tak la cun kan..jauh gile daripada istilah cun, more to errr.. pompuan gumuk huduh yang prasan as the prettiest woman ever to live on earth bila berambut blonde. 

Dah aa rambut tu blonde, kulit itam..pegi pakai hair mascara warne biru lak. Gilo apo. Nasib baik dulu belum wujud fb ke myspace ke friendster ke.

Kot la terasa lawa giler tu aku pi upload lak gambar, 7 keturunan aku tak abis kene kutuk nak2 gambar kuar kat gugel image huhuhu.

Model buat camni pon org dah pandang keji..apatah lagi aku. Hahaha.

Ni ha rupe hair mascara tu..kaler biru electric ok. Tak main soft2 blue ni. Biar kene renjatan letrik sume yang memandang wajahku.. Kuikuikui. Puii! 



Skang gua dah insap pon..di kesempatan ini, aku nk mintak maap pada yang penah menderita tekena biru elektrikku. Kahkahkah. Bye!


~Wanie~

25 March 2013

Tudung baru CouleursHijab & makan2 at Strawberry Fields Kafe

Waduh..waduh..sudah lama gue abandon blog gue..kasihan sih. Nak cite pasal makanla apa lagi pon entry blog ni berkisar pon kan.

Tapi nak update entry baru nak promote tudung baru gak..hehehe *sedang disepak laju2*

Nah tepek gambar sebijik..jemput ke facebook CouleursHijab atau blog CouleursHijab untuk aktiviti seterusnya hewhewhew.


Aku first time dengar pasal Strawberry Fields Kafe ni, tak pernah dengar pun sebelum ni. Restoran ni ada di PJ and USJ 10, Taipan..aku pergi yang kat Usj 10 punye.

Adik aku Safwan yang bagitau pasal restoran ni. First aku tanye opkos harga, Safwan kate harge okla..tak mahal sangat, ada yang bawah RM10 untuk western. Itu sudah bagush. Mari terjah. 

Hari sabtu ritu aku terjah..setelah digodek2 di gugel dan teserempak dengan blogger yang penah pegi makan restoren ni, kebanyakan ada gambar makan Butter Cream Chicken Rice. 

Maka aku pon cube. Not bad at all. Rasa lebih kurang macam The Chicken Rice Shop punyer Butter Chicken tu cumeeee ayam dia tu tak garing la, ayam dia cam masak skali dengan sauce tu. 

Tapi sodap je pon. Boleh request nak cili padi or taknak.

Butter cream chicken rice, price bawah RM10 tapi tak ingat...nyum!


Ni Incik Daus order..beef steak, RM19 ++. Dari segi rasa ok, boleh tahan..maybe gravy tu agak tak kene, sepatutnya order black pepper sauce instead of brown sauce.


Ni order untuk Aqeel, claypot chicken rice and mushroom..ok la, boleh tahan..tapi aku lagi suke kat food court Giant seksyen 13, Shah Alam. 


Amboi model kedai tu, kemain eksen muke :P

Akhir skali gamba kemho tuan tanah nak promote tudung ok. Hahaha.

 Harap jangan tertipu dengan kulit yang konon flawless. Sume tu adalah edit. Rupa sebenar adalah comot gilos.


~Wanie~

07 March 2013

Aquarium dalam bilik tidur

Agak2 possible tak..dengan life orang Malaysia yang sentiasa mengejar masa ni. Pagi subuh dah keluar, balik dah nak maghrib, agak2 ada masa tak nak maintain aquarium? Nak tips please sapa yang ada bela ikan dalam aquarium. Dari segi maintenance cost macam mana pulak eh?

Bestkan kalau ada aquarium dalam bilik terutama kalo bela ikan laut cam fish nemo tu kan. Kiut giler please, dengan terumbu karang semua, awesome! Pastu mesti rasa tenang kan sebab somehow bila tengok ikan2 ni berenang rasa cam release tension, rasa cam turut sama berenang dengan ikan2 tu. Sebab ikan2 ni kan sentiasa berzikir, salah satu nikmat Allah bagi jugak tu kan.

Anyways...ada a few gambar aquarium dalam bilik yang awesome aku nak share, some macam tak termampu la untuk aku dari segi budget eh bukan some, semua aku tak mampu tapi tetap best untuk berangan hehehe. Semua images from Google. Enjoice!

Ok..bilik ni memang awesome tapi aku ni agak trauma lalu bawah tunnel, selalu terbayang memacam yang ngeri2, mungkin aku kejung tak tidur2 kalau dapat bilik camni kakakaka. Mesti terbayang camne kalau leaking pastu nanti lelama tunnel tak dapat bertahan pastu jaws datang menatap aku umpama dinner dia uwaaaa. Tapi bilik ni memang awesome. Cube gugel Conrad Maldives Rangali.












 Lawa gile view oit!! Bangun pagi mesti bertambah malas aku nak gerak kemana2. Melingkau atas katil je kejenye nanti.

Semua tak termampu la den nak realisasikan. Kalau aquarium kecik size biasa tu mampu la kot. Tu pon berpinar mata nak maintain. Macam aquarium kat bawah ni smart jugak letak kat hall kan. Tapi memang rajinla aku nak membasuh aquariumnye kan. Kahkahkah.



Ok la...tatatatatatatatata.

~Wanie~

04 March 2013

Resipi Spaghetti Aglio Olio

Cakkk! Selamat hari isnin...hari paling blues antara semua hari yang ada...

Semakin blues bila memikirkan keadaan di Sabah..aku yang kat Semenanjung ni pun stress...Baca macam2 status kat FB yang menuduh sana sini. Aku tuduh ko, ko tuduh aku. Oh man, enough with the politics already derrr...we're in the middle of a crisis ni. 

Bukan main2 punyer, nyawa dah melayang. Banyak sangat keyboard warriors eh. Dok hentam2 polis bagai, tu pon berani online jela. Kalo suruh pergi barisan hadapan kat Lahad Datu sana, masing2 nyorok blakang di sebalik jamban gamaknye. Bab2 speculate nombor 1. 

Tolongla hargai jasa mereka2 yang berjuang untuk kite lebih2 lagi mereka pon ada keluarga. Kite tak berada di tempat mereka bukan bermakna satu tiket untuk kite cakap ikut sedap mulut. Lebih baik kite yang belum terkena lagi ni berdoa untuk kesejahteraan rakyat Sabah and Malaysia keseluruhannya.

Hari ni berlaku di Sabah, esok lusa tah kat mana lagi..nauzubillahimindzalik...

Sudah cukup saja tazkirah petang isnin...mari lihat resepinyaaa... 

Lately ni kemaruk btol makan benda ni hahaha haruslah penyebab utama kegemokan yang nyata. Resepi ni ikut sedap anak tekak aku je, tengok kat satu blog ni resepi ni pastu bila nak try ingat2 lupa blog mana. Jadi aku campur aduk je yang mana ingat. Maafla tak dapat nak kredit sesape.
 
Resepi Spaghetti Aglio Olio

Bahan-bahan

250g spaghetti (separuh bungkusan) 
6-7 ekor udang size sederhana
2-3 ekor sotong size sederhana (dipotong2) 
1/2 sudu kecik lada hitam (serbuk@coarse)
4 ulas bawang putih
4 biji cili kering dihiris
5 biji cili padi
1 ketul kiub pati ayam
3 sudu besar minyak zaitun(untuk rebus spaghetti dan jugak tumis aglio olio)
Sedikit garam kalau tak masin...

Kalau takde minyak zaitun, guna je minyak biasa. Guna apa yang ada saja ok. Anyways, minyak zaitun kan baik untuk kesihatan, leh la invest ye tak. 

Cara

1. Didihkan air dalam periuk. Bila air dah mendidih, masukkan spaghetti dengan sedikit minyak  zaitun. Rebus sampai masak.

2. Dalam periuk lain, didihkan air dan rebuskan udang dan sotong yang telah dibersihkan bersama sukatan air yang rata2 je cukup untuk cover udang sotong tu bagi tenggelam. Tak payah banyak sangat.

4. Setengah cawan air rebusan udang sotong ni dibancuh dengan 1 ketul kiub pati ayam. Kacau2 sampai kiub pati ayam hancur. Ketepikan dulu, akan digunakan kemudian.

3. Dah siap rebus spaghetti dan udang sotong, boleh la start menumis. Di dalam kuali, panaskan 2 sudu minyak zaitun.
4. Tumiskan bawang putih dan cili kering.

5. Masukkan bancuhan air rebusan udang sotong dan stok ayam. Tuangkan lada hitam dan masukkan cili padi. Kacau2.

6. Masukkan udang dan sotong yang dah direbus. Tak payah lama sangat nanti overcooked liat sotong.

7. Dah agak kering sikit air rebusan tu, boleh la gaulkan spaghetti dalam kuali. Gaul sebati sampai kering ala2 mee goreng punya kering. Tak payah lama sangat gaul tu, kang lembik spaghetti. Siap untuk dihidangkan. Nak pedas berasap dan terbaik, dijemput la tabur parmesan cheese sikit dan chilli flakes lagi. Kuikuikui.

P/s: Kalau tak masin baru masuk garam, stok ayam ni dah masin sebenarnye...

Sekian...

~Wanie~

01 March 2013

Third wedding anniversary dinner at Serai Restaurant

Pergh...lama sudah gua tinggalkan blog. 

26/2/2013 was our 3rd wedding anniversary. No big celebration..just a simple dinner at our favourite restaurant - Serai lerrr...

Tapi asben yang baik hati telah membelikan bini mok2 dia present..cuma bini mok2 je tak belikan pape..tengah kumpul duit nak seprais kan Incik Daus. Hihi..Apakah sepraisnye? Jengjengjeng... :P

Seperti biase, di blog ini adalah penuh dengan lambakan makanan. Harap maklum sejak balik KK tuan punya blog dah gained 5kg sampai skarang tak turun2. Damn u lemak. Grrrrrr!!!

Rasa macam baru je celebrate 2nd wedding anniversary.. tau2 je dah 3rd..aik..copatnya den tuo. Gile laju masa berlalu. Azam tahun lepas nak reduce weight 10kg, tak jalan pon. Tahun ni nak kena reduce 15kg la pulak. Pffftttt.

 Seperti biase...makanan kat Serai tak pernah mengecewakan. Meh tengok satu2...slurppppp.

  Berseni tak amik gambar camni..maklumla orang jakun baru ada instagram. Kihkihkih.

 Chinese fried rice for Aqeel..bukannye dia makan. Yang dia nak popok(keropok).

  
 No 1 dalam hati...Sizzling Seafood...podas melotup. Yang ni memang favourite Incik Daus. Kalau ikut tekak aku order lauk2 yang manis2 pon takpe asalkan ada lauk ni.

 Yang ni memang ikut selera aku.. Honey Squid. Beshnyerrr...manis dan sedap. Honey kan opkos la manis. Lawan ngan kuah sizzling seafood tu memang terbaek! Ni first time order, selalu order sotong goreng tepung je.

Lupekan lemon chicken sebentar...order Mango Chicken pulak..Pedas gak, berasap2 telinge aku. Tapi sedap, ayam tu crunchy di luar, lembut di dalam..pastu dianya gravy tu pedas giles..pastu ada hirisan mango. Walla!

Tah kenapo laki den order mix vege ni..den pon ghoti buat. Kehkeh..teringin kot. Mix vege ni ala2 masak sos tiram la. Sedap jugak..

 Big boss sama small boss. Big boss yang baju putih, small boss yang baju hitam. Kuikuikui. Big boss tu tau order je, "mama, nak susu, nak air", "nak susu, papa", "nak agi(lagi) nasik, asak(masak)!", "nak wet (duit)". Sabor jelah...

Yang menurut perintah,

Gambar muke je cukupla. Aku dah gumuk cam almari 4 pintu. Silap hari bulan almari 4 pintu pon kerdil sebelah aku. Kahkahkah.


~Wanie~