Pages

Jom click! Help me buy Aqeel new clothes and toys ;-)

Lilypie - Third Birthday

09 April 2013

Love is not a mystery...

Love is a decision...

Terbaca blog Dr Harlina..an entry about marriage.. 

Memetik sikit kate2 Dr Harlina.. 


" Wedding is fun, honeymoon phase is a.w.e.s.o.m.e. but marriage is really a lot of work! You’re juggling your work, daily house chores, children and husband every single day. If you don’t enjoy what you’re doing, you’re killing yourself slowly inside because you barely have time for yourself " - Dr Harlina

Dulu masa awal2 lahirkan Aqeel, aku memang stress sebab I thought I will neeeeeeeeeeeever have time for myself. I will never get to go shopping whenever I like anymore *tu je ko ingat kan wanie*, I will never get to go for a facial on the weekends anymore, I will never have time for myselfffffffff anymore!  But I was wrong. Like totally wrong...

Sebenarnya semua tu masih boleh buat cumaaaa, kene mintak bantuan sesape tolong jagakan anak. Hehehehe..pastinye "sesape" tu bermaksud suami ler kan. Aku dulu ada trust issue. Aku tak pecaye kalo Incik Daus jaga Aqeel. Eh smpai sekarangla aku tak pecaye hahaha. 

Sebabnya Incik Daus akan biar je ikut suke Aqeel nak buat ape asalkan bukan yang super merbahaya la. If terantuk ke, jatuh ke..nnti dia pujukla sambil cakap, "budak baik memang macam tu kan Aqeel". 

Aku pulak memang overprotective. I will watch Aqeel main like an eagle. If aku tengok dia main dengan cara yang agak "risky", contoh panjat kerusi tinggi.. I will pull him right away. Kahkahkah patutla anak aku sekarang asik nak suh aku pakaikan lipstik lak. Salah sape? Kuikuikui.

Of course dah ada anak sangat sangat sangat lain dengan masa masih berdua..totally different. If kain baju malas gosok, sorok tepi dinding, tutup dengan selimut..atau hantar je dobi settle. Kalau malas kemas rumah, tutup lampu tido, esok sambung. Kalau malas masak, start your engine vrooom pergi kedai, order je. Time malas, semua bole settle, pasti ada caranya kan?

BUT.... *change to hugest extremely humongous font size here* BUT kalau ada anak, kalau ko malas, mane la leh ko sorok tepi dinding, atau pegi kedai lari tinggal anak. Gilo ko? Anak adalah amanah! AmaNAH! AMANAH! Ko kene bela, jaga, didik anak sebaik mungkin. Tanggungjawab yang digalas atas nama "anak" ni lah yang akan membawa ke neraka atau ke syurga. Pilihan kamu? 

Dari lahir..susui lah..belailah anak tu dengan kasih sayang. Berikan yang terbaik untuk anak. Macam2 cara untuk menzahirkan kasih sayang mak ayah pada anak, cuma caranya mungkin berbeza. Didiklah dia ikut nilai2 murni Islam...tunaikanlah tanggungjawab sebagai mak dan ayah sebaik mungkin.. Berikan yang terbaik untuk anak, selebihnya serahkan pada Allah.

Cuma, carila jugak masa untuk diri sendiri. Bukan semestinya ada anak tu semuanya terbatas. Boleh je enjoy macam dulu, cuma perlu ada batasan. Itu biasa..parts of growing upkan. Kene terima keadaan semasa. 

Dulu boleh hu ha sampai kul 11-12 malam, sekarang no more, kalau pun keluar, mesti rasa guilty tinggal anak.Rasa guilty tu datang sendiri, takde sapa remind pon. Automatic diri tu ingat anak anak anak. 

Cuma sekali sekala tu boleh je nak pergi facial ke, spa ke, mintak tolong asben jagakan anak, pujukla asben di malam jumaat sebelumnye.. eh.

Oh well..aku buat entry ni semua pon untuk diri sendiri jugak..sebagai persediaan mana tau ada rezeki Aqeel nak dapat adik. Hehehehehehe..doakan ye. Amin...



 Are u ready Aqeel? Or to be exact...are you ready mama Aqeel? Hewhewhew.

~Wanie~

2 comments:

  1. Ehhh samelah pulak kite kan.. trust issue..
    macam tak cofident je husband jaga...
    Tapi bila kita tanya ok ke jaga anak..
    semuanya ok je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha kan? Susah je nak harap asben jaga anak..actually ok je, anak diorg jgk kan. Kite je risau lebih kot kuikuikui

      Delete