Pages

Jom click! Help me buy Aqeel new clothes and toys ;-)

Lilypie - Third Birthday

25 May 2010

Australia Vacation - Part 1

Hi hi...I'm backkk...

I've had an exciting vacation to Sydney, Australia last week.Went there from 14 May 2010 to 22 May 2010...Lebih kurang one week la tambah tolak time wasted on flight. Went there for my brother's convocation at University of New South Wales but of course la 2 in 1, vacation sekali. Hehe. Sangat best and excited because I get to see the famous Sydney Opera House although tak masuk dalam pun, the surroundings there dah cukup cantik untuk I berpuas hati. The best part is, weather kat sana sejuk and I berjalan-jalan dengan happynye without even one drop of sweat. At Sydney..the main transportation for me was bus. Very convenient and very easy to reach popular places by bus. Aussie's bus system is very systematic, my brother bought me one ticket called "Mymulti'.The ticket was used for the entire week. It costs around $40+ I think. Not very sure of the cost. Pay only one time for the ticket, U can ride on the bus as many times U need around Sydney for the whole week- depends on the duration of ticket U paid for. Didn't have the photo of the ticket, I've lost it. Silly me. But I think the ticket can be used to ride on ferries too because I saw bus, ferry pics on the ticket. Okay enough babbling :-P, let's enjoy sikit dulu pictures captured around Sydney. 

Day 1

Arrived at Sydney, first thing Sydney gave me was bloody nose.Haha.Maybe terlampau sejuk sampai body I tak tahan.I am like that.Can't stand too cold or too hot weather.Orang lain maybe biasa je kot weather macam tu but for me, perubahan dari panas ke sejuk tiba-tiba can give me headache+hidung berdarah.Sigh.My flight malam 14/5/2010 at 10.20pm. Arrived at Sydney dah pagi-they are 2 hours ahead of us.Meaning that if Malaysia 8.00am, Aussie 10am. Couldn't remember exactly the arrival time because terpaksa cope the weather yang sejuk bagai nak gila for the first time. Dulu masa pegi London back in 1996 I tak ingat pulak rasa sejuk macam ni, masa tu nak winter jugak, maybe sebab pakai lagi berlapis-lapis. First day, I cuma relax kat bilik je, being pregnant makes me become tired more easily. Malam tu my brother and I went to eat dinner at Michael's. They provide halal food, boleh makan dengan tanpa rasa serba salahnya. My brother told me the owner is a chinese from Kelantan. I ate Nasi goreng with honey chicken. Sedap jugak...chicken is a lil bit sweet tapi nama pun honey chicken kan..betullah kena sweet. 

Sydney Airport...sile abaikan muka wanita tak tahan silau matahari itu.. :-P

Nasi goreng Thai adik saya order kat sini pon sedappp...biggg portion.

Day 2

I went to Eastgardens shopping centre.Ni macam shopping complex biasa je.Being a more sightseeing than shopping person,I just round-round jela dekat sini.Enjoying the cold weather at last sambil window shopping.Oh ya while waiting for the bus to Eastgardens (have to change bus) I snapped a pic of one halal Thai food restaurant. This is a picture of halal restaurant called Taste of Thai. My brother bought me take away food from here called Pad-thai.Sedap..macam kuew teow kot. Ada variety of food to choose from. Price pulak standard makanan dekat Australia la $7-10 onwards but the food comes in very big portion for us Asians.I memang kalau beli food kat Australia mesti makan 2-3 times.

Tuuu the green sign shows Taste of Thai - Halal restaurant

Ni gambar Pad Thai sourcenya dari google. Lupa nak snap pic masa sebelum makan tu.
Source: Google Images

At Eastgardens shopping complex

Ni right in front Eastgardens, waiting for bus.

Okay la that's all for today...to be continued in Part 2...


~Life is wonderful~

06 May 2010

Butter Prawn yang yummy

 Ni salah satu resipi yang memang mantap and menjadi kegemaran aku...huhu beshnye. Meleleh air liur bila teringatkan butter prawn nih. Esok nak buat kalau larat. Walaupun aku selalu buat telur goreng tak jadi halus dan rangup macam selalu kat kedai-kedai buat, rasa masakannya tetap tip top (wekkk puji masakan sendiri haha).

Recipe: Source

BUTTER PRAWN @Jeni
Bahan A
600 gm udang besar
1 camt. gula
1 camt. garam
1/2 camt. lada hitam
1 camt. minyak bijan

Bahan B
3 camB tepung jagung
1 camB serbuk kari ikan

Bahan C
3 biji kuning telur
1 camB susu cair
1/2 camt. garam
1/4 camt. serbuk lada hitam
2 camB butter 

2 camB nestum (masuk kemudian)

1 camB bawang putih - dicincang
2 camB cili padi - dicincang
1 camB daun kari - dicincang
2 camB butter


Bahan perisa
1 camB sos tiram
1/2 camB gula
1/4 camB serbuk lada hitam

Cara-cara
Bersihkan udang, buangkan kakinya dan keringkan dengan menggunakan kitchen towel.
Perap udang dengan bahan A selama 20 minit.
Campurkan bahan B dan masukkan udang yang telah diperap. Gaul rata.
Goreng terendam udang tadi sehingga masak dan tuskan minyaknya.
Gaul rata bahan C. Ketepikan.
Panaskan kuali, masukkan butter. Kemudian, masukkan bahan C. Kacau campuran C dengan cepat untuk mendapatkan telur goreng yang halus dan rangup. Angkat dari kuali.
Panaskan kuali dengan 2 camB butter. Goreng bawang putih, cili padi dan daun kari hingga wangi. Masukkan udang dan bahan perisa.  
Gaul rata sebelum dimasukkan telur goreng dengan nestum. Butter kena lebih sikit sebab nestum serap butter. (kinda weird but nestum when combined with butter taste very differently... rasa sekali memang bukan macam nestum. furthermore, telur goreng halus akan nampak banyak).
Gaul rata dan hidangkan semasa panas. 

TIPS:

Panaskan minyak dalam kuali hingga betul2 panas kemudian masukkan butter.
Biar butter cair dan tutup api.
Tuang telur ke dalam jaring / acuan roti jala dan goyang2kan mcm buat roti jala tu..
Sambil tu telur dikacau menggunakan chopstick laju-laju supaya tidak melekat.

Tips: source

*Semoga esok udang-udang akan masuk ke dalam perutku dan menari-nari keriangan. Amin.




~Life is wonderful~

28 April 2010

Opick - Tombo Ati (Ubat Hati)

Tombo Ati@Ubat Hati...



OPICK - Tombo Ati 

Tombo ati iku limo perkarane
Kaping pisan moco Qur’an lan maknane
Kaping pindo sholat wengi lakonono
Kaping telu wong kang sholeh kumpulono
Kaping papat kudu weteng ingkang luwe
Kaping limo dzikir wengi ingkang suwe

Salah sawijine sopo bisa ngelakoni
Mugi-mugi gusti Allah nyembadani

Obat hati ada lima perkaranya
Yang pertama baca Quran dan maknanya
Yang kedua sholat malam dirikanlah
Yang ketiga berkumpullah dengan orang sholeh
Yang keempat perbanyaklah berpuasa
Yang kelima dzikir malam perbanyaklah

Salah satunya siapa bisa menjalani
Moga-moga Gusti Allah mencukupi



~Life is wonderful~

20 April 2010

Headache


Again...this headache thing is just plain jealous of my happy mood. I woke up this morning with the (second)  most painful headache I have ever experienced. The first time was like a year ago. That day I went to the pharmacy crying like a little child asking for painkillers. I stood in front of the counter with my head lying on the table and both hands on my head picit-picit, asking for the painkillers for headache. Suddenly one question popped out from the pharmacist's mouth, "For whom is this painkiller for?". I was like "Duhhh, you are staring right straight at me who is undeniable in terrible pain asking me that kind of question? Are you like want to get yourself killed?". Ok just be nice Wanie..."Erm..me". Okay despite the !*&#@^ question, the painkillers did cure my headache. I think the pharmacist gave me the most powerful painkillers she had in the store after getting the stare of the mak ghimau. Hahaha..Ok that was then. 

Today...again!! Why is this happening to me when Mr Daus aka hubby is far away from his dearest wifey. He has some works at KL today and his wife is at Melaka lying on bed crying and blogging (Haha). I'm telling the truth...I am crying while writing, it's like a natural therapy. The pain seems to ease off while I am writing this headache post. There are few serious causes of headache, source: WIKI
And I hope all of these are not the causes to my headache. I got the terrible headache like 3-4 times in this week alone (today is only Tuesday). Oh headache please go away. Don't hurt me anymore.


~Life is wonderful~

09 April 2010

Hiasan Meja Kek

Salam... Just nak share sedikit idea tentang decoration meja potong kek.Masa time saya kahwin, saya tak terfikir nak hias meja kek sebab betul-betul busy. Lepas dah kahwin ni bila tengok-tengok balik gambar, alamak, kosongnye meja kek aku. Meja kek tak perlu hiasan yang heavy, cukup sekadar menaikkan seri kek, bukan nak menenggelamkan kek kahwin yang glemer itew ;-). 

Of coursela kalau nak menawan, kek mesti nak  bertingkat-tingkat nak pulak deco dengan fresh flowers, walla. Memang meletup la kek kahwin kite tapi saya tak buat banyak tingkat, 2 tingkat je sebab bagi saya, saya takmau nak bazir banyak-banyak dekat kek sebab belum tentu dapat hidang kat guests masa tengah busy-busy. Apa yang saya buat, saya buat setingkat cupcakes, dan setingkat lagi (top tier) cake. Simple saja tapi cupcakes memang laku. Budak-budak terus dihidang dengan cupcakes sebaik saja selesai acara potong kek. Sambil lari pun diorang duk mengunyah cupcakes saya. Suke-suke. Cupcakes memang sold out. Cake pulak memang dalam jangkaan saya, tak habis walaupun selepas berhari-hari. Dah hidang kat saudara mara pun still tak habis. Semua kenyang lauk kenduri agaknya. 

Really heart this wedding cake table setup, oh how i wish i could turn back time :-P. Cantikkkkkkkk sangattttt!!! Suke-suke. Silala ada yang buat camni kat Malaysia terchenta ni. 

Oh saya tertawan!
 
Yang ni deco yang lebih simple tapi tetap menyerikan kek yang juga simple.
Ini cantik kalau majlis kahwin nya malam, nampak sangat romantic

Ok..last but not least...Inilah meja potong cake saya :-) 

Sekian and thanks...

~Life is wonderful~

02 April 2010

Outdoor photoshoot

Outdoor photo-shoot was held kat Putrajaya..masa tu jam dalam lebih kurang pukul 5. Photographer still daripada team yang sama-www.rolandhashim.com.Lupa nak tanya nama abang tu tapi saya namakan "Abang P" jelah.Abang P kata pukul-pukul 4 ke atas ni memang waktu terbaik nak ambik gambar outdoor sebab kata dia langit paling cantik,paling biru (dalam gambar) time-time nilah... Memang tak tahan terik mentari, rasa nak give up pun memang ada la, rasa nak balik duduk depan kipas max, buka aircond sejuk-sejuk pakai t-shirt sleeveless ngan mini skirt boleh tak. Peluh rasa lebih laju dari Niagara waterfalls. Tak tahan... tak tahan...pastu pulak ditambah dengan satu lagi couple ni, amik gambar also di Putrajaya dengan Abang P yang sama. Habis satu babak dengan kitorang, Abang P sambung pulak amik gambar couple tu.. Couple tu buat pre-wedding photo-shoot. Menunggu lah juga aksi-aksi mereka. Tapi takpe-takpe. Sabar Wanie sabar... sekali ni je nak Wanie ko nak pakai cantik-cantik macam ni. Pasnih comot balik. Oklah..tunggu jela.

Dah syok-syok ambik gambar, tup-tup dah habis. Abang P nak continue shoot dengan couple tadi tu dekat KLCC pulak. Eh-eh..sekejap nye. Dapat ke shot-shot yang menarik daripada model berdua (kami lah tu) yang kaku macam patung nih? Ok lah redha jelah. Nak buat macam mana. Terclash pulak dengan couple ni punya photo-shoot. Malas nak pikir banyak-banyaklah. Tengok jela result dia nanti macam mana.

Dapat-dapat gambar, eh-eh, elok pulak kitorang pose walaupun masa hari shooting tu rasa nak nangis sebab panas, taktau apa dah jadi dengan makeup, tak dapat concentrate sebab silau, macam-macamlah. Ada lagi gambar yang belum ambik dengan OP, ni saja serba sikit yang ada. Oklah enjoy the piccas.

Lihatlah betapa cantiknya langit biru ciptaan Ilahi...MasyaAllah...








~Life is wonderful~

31 March 2010

Bunga Dulang

Ok..atas pemintaan cik belle, nak tengok bunge dulang saya yang comot itew...saya paparkan ... taraaaaa... Yang betul-betul menonjolkan bunga dulang takde, tapi terselit di antare hantaran adela cik belle..simple-simple je, tau diri ni amateur, jadi tak buat la bunge-bunge yang susah-susah... tapi bila dah buat dua tiga kuntum, kita sebenarnya boleh explore macam-macam bentuk, tak susah buat bunga stokin ni, kalau buat besar-besar, tak perlu banyak pun diletak atas dulang, satu kuntum pun dah cantik, cuma diselang-selikan la dengan bunga-bunga kecik. Idea nak selit dengan bunga kristal pun cantik jugak. Bunga kristal saya dah cuba buat, sangatla senang membuatnya. Cuma perlukan kristal,dawai yang lutsinar tu(tatau nama) untuk dibuat batangnya dan gam uhu je..senang bangat! Sowie kerana gambar yang betul-betul focus dekat bunga dulang memang takde... Saya yang mengada ni mencampurkan bunga dalam hantaran. Ada yang guna bunga stokin, ada jugak yang guna organza. Untuk bunga organza, kita cuma perlu bentukkan dawai yang lurus jadi bulat, boleh lilitkan kat apa saja, tiger balm, deodorant rexona, penutup botol mineral, asalkan size nya untuk satu kelopak sesuai dengan dulang kita. Lepas dah jadi bulat sapukan gam di sekeliling bulatan kelopak dan lekatkan kain organza, biarkan sampai kering, guntingkan ikut keliling bulatan. Jadilah satu kelopak. Pas dah buat banyak mana kelopak yang kita kehendaki, sambungkan kesemua kelopak-kelopak itu... Jadila bunga macam saya punya ni. Minta maaflah, saya takde gambar satu kelopak, satu kelopak..saya ada gambar satu bunga je. Hehehe...

Contoh bunga organza


Contoh bunga stokin





~Life is wonderful~

Diary: Perasaan yang tak best!




Ola...pagi ni me n my hubby were supposed to berangkat ke kl sbb kije die... but then tibe2 big boss hubby kata nak gi kl jugak dgn hubby... pagi-pagi dah call hubbyku... aku ape lagi... huwaaaaaaaaaaaaaa... mula la tarik muka, meraban merapik tahape-hape sebab last minute cancel nak balik umah aku.. oh tak patut tak patut. Bile ingat balik, terfikir la kenapala aku ngok sangat nak merajuk tak tentu hala padahal bukan salah en hubby pun. Yang sebenarnya aku excited lebih, adik baru dapat first gaji, nak belanja satu family. Dah lama tak kumpul satu family makan-makan dekat luar, ni la first time tambahan pulak hubby pun dah jadi part of the family, rasa berbunga sangat perasaan ni. Sebelum ni my younger brother tu belajar overseas..jadi tak pernah dapat kumpul semua sekali even time raya. Bila dah kena cancel macam ni, emosi terabur berkecai punah hampa semua la bercampur aduk...bila hasutan syaitan dah mula meresap dalam jiwa, ni la jadinya..dengan suami mana boleh tarik-tarik muka masam, berdosa. Mana boleh cakap banyak-banyak bebel-bebel sampai dia kecik hati,berdosa! Tak patut wani tak patut...Laling, wani nak mintak maaf banyak-banyak pagi tadi, ketahuila diri ini tak sengaja... T_T. Ampunnnn! Walaupun dah text minta maaf kat abang tadi, abang kata  abang dah maafkan and mintak wani lupakan, wani still rasa bersalah. Masak pun tahape-hape jadinya. Tak sedap, tak cukup kasih sayang! Mintak maaaaafffff sangat...

Multi-styled Text Generator at TextSpace.net
Pliz sayang...jangan duk mengadap laut camni...

Sayang, if u're reading this...I'm sorrrrrrrrrrrrrryyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy!!! So so so sorrrryy!!!

~Life is wonderful~

24 March 2010

Honeymoon Krabi + Photography Class

I went to Krabi for honeymoon..Semuanya via Airasia Go.Online sahaja. Mudah, senang dan cepat. Semestinya Mr Hubby yang buatkan semua, saya pandai cerita je..hehe. Bawah ni antara gambar-gambar yang kami ambik di Krabi. Selain holiday, dapat jugak saya practice skill photography saya. Nampaknya banyak yang perlu diperbaiki. Sebelum-sebelum ni memang minat sangat photography ni tapi belum berkemampuan lagi nak beli camera DSLR kan. Yang ni H dah belikan DSLR, saya pun bersemangat la sikit nak belajar in depth lagi segala yang berkaitan dengan photography. Nak sangat tolong ambikkan gambar orang kahwin ke tunang ke saja untuk suka-suka saya, nak belajar lagi skill-skill daripada yang pakar...so siapa dalam masa terdekat nak kahwin angkat tangan?Hehe.Kami tinggal di Aonang Princeville Resort,Krabi,Thailand. Senang di resort ni sebab makanan di resort sendiri dah halal. Saja kami book resort yang memang dah tau halal, takdela susah hati nak cari tempat makan. Kalau ikutkan rupanya banyak lagi makanan-makanan halal di sini bila keluar berjalan-jalan di sekitar resort sendiri. Local people ada buka macam gerai-gerai di sepanjang jalan-jalan berdekatan resort, very convenient tinggal di Aonang princeville ni. Nak beli barang cenderahati pun banyak sangat di kedai-kedai berdekatan resort je. Keluar je dari resort, tak sempat nak semput dah sampai Aonang beach. Hehe. ..oklah enjoy the photos...

LCCT
Sempat posing sementare tunggu flight

KRABI
Dalam coach dah sampai Krabi on the way ke resort...Gajah sangat glemer di Thailand. Merata-rata ada. Keychain pon kebanyakannya bentuk gajah saja.


Gambar-gambar ni diambil di Aonang Princeville Resort
               Shower place at swimming pool...unik kan?                    
Orchids banyak di sini...macam trademark resort ni pulak. Nama restaurant di resort sendiri pun, White Orchids Restaurant. Dalam bilik air ada orchids, order air pon ada orchids, makanan pon ada orchids.
 Swimming pool
My hubby tengah register di lobby.

Jalan-jalan di sekitar Aonang Princeville Resort
 Akak ni tengah buat my banana pancake and egg. Sedap sangat! Di top pulak dengan chocolate syrup ngan milk...wallaaaa...yes yes fatty but who cares? Hehehe...
 
Saya dengan chubbynye hari-hari makan banana pancake ituuu...
See the Halal sign...Yahoo boleh makan dengan gembiranya.

 Pemandangan ni diambil dari depan resort...terus nampak Aonang Beach.
 Aonang Beach 

4 Islands Tour
Ni dalam boat untuk 4 Islands Tour...Phra-Nang Cave, Chicken Island, Tup Island, Poda Island. Pakej ni kami beli dari Airasia Go jugak...coach ke jetty disediakan, berangkat naik boat ke island-island ni. Nak snorkeling akan dibawa ke tempatnya, tak perlu sewa snorkeling gear pon cuma pakai baju yang sesuai untuk snorkeling sahaja. Jangan jadi macam saya ye, huhu pakai t-shirt ngan jeans pulak T_T.

 Me and hubby at Phra-Nang Cave
Isk isk tak banyak pon gambar berdua dengan encik hubby T_T
 
Untuk tatapan 18 tahun ke atas sahaja. Sila besarkan untuk melihat dengan lebih jelas.Hahahahahaha...benda-benda ni ada di Phra-Nang cave...lupa nak tanya sejarah benda ni kat tour guide la...takpe-takpe...encik google kan ada.

Tup Island
 Di Tup Island...sayang tak bawak swimming suit, tak dapat snorkeling...sini cantiks!
 Dah nama pun tak snorkeling, aktiviti lain? Tido!!Yihaa.. :-D

 My hubby snorkel kat Tup Island ni...amacam, leh jadi iklan cite Baywatch tak.hehehe...
Chicken Island
Chicken  Island ni dilihat dari dalam boat je. Boat akan berhenti macam dekat tengah laut sikit (sikit je, bukan betul-betul tengah, mau kene attack paus :-P)  untuk siapa-siapa yang nak snorkeling lagi. Again, tak bawak swimsuit. Isk isk uwaaaaaa T_T.
Lihatla aksi kegembiraan hubbyku yang dapat snorkeling, dapat sembang-sembang ramah mesra dan gurau senda dengan ikan-ikan chomel.


Poda Island
Kalau ikut trip 4 Islands Tour ni...Poda Island ni perhentian last sekali, lunch semua kat sini...kira picnic la gitu. Lunch dibekalkan, nasi putih dengan lauk biasa, ada telur dadar and ayam masak apa tah...bolehla dah lapar tapi tak berapa gemar.

Krabi Airport
Dah nak balik dah kat Airport Krabi....bye bye Krabi..till we meet again ;-)

 Well, my hubby loves krabi ;-)


~Life is wonderful~