Pages

Jom click! Help me buy Aqeel new clothes and toys ;-)

Lilypie - Third Birthday

31 March 2010

Bunga Dulang

Ok..atas pemintaan cik belle, nak tengok bunge dulang saya yang comot itew...saya paparkan ... taraaaaa... Yang betul-betul menonjolkan bunga dulang takde, tapi terselit di antare hantaran adela cik belle..simple-simple je, tau diri ni amateur, jadi tak buat la bunge-bunge yang susah-susah... tapi bila dah buat dua tiga kuntum, kita sebenarnya boleh explore macam-macam bentuk, tak susah buat bunga stokin ni, kalau buat besar-besar, tak perlu banyak pun diletak atas dulang, satu kuntum pun dah cantik, cuma diselang-selikan la dengan bunga-bunga kecik. Idea nak selit dengan bunga kristal pun cantik jugak. Bunga kristal saya dah cuba buat, sangatla senang membuatnya. Cuma perlukan kristal,dawai yang lutsinar tu(tatau nama) untuk dibuat batangnya dan gam uhu je..senang bangat! Sowie kerana gambar yang betul-betul focus dekat bunga dulang memang takde... Saya yang mengada ni mencampurkan bunga dalam hantaran. Ada yang guna bunga stokin, ada jugak yang guna organza. Untuk bunga organza, kita cuma perlu bentukkan dawai yang lurus jadi bulat, boleh lilitkan kat apa saja, tiger balm, deodorant rexona, penutup botol mineral, asalkan size nya untuk satu kelopak sesuai dengan dulang kita. Lepas dah jadi bulat sapukan gam di sekeliling bulatan kelopak dan lekatkan kain organza, biarkan sampai kering, guntingkan ikut keliling bulatan. Jadilah satu kelopak. Pas dah buat banyak mana kelopak yang kita kehendaki, sambungkan kesemua kelopak-kelopak itu... Jadila bunga macam saya punya ni. Minta maaflah, saya takde gambar satu kelopak, satu kelopak..saya ada gambar satu bunga je. Hehehe...

Contoh bunga organza


Contoh bunga stokin





~Life is wonderful~

4 comments:

  1. cantekknyer wanieee!!! kite pon nak colour pink! hehe

    ReplyDelete
  2. hehe biasela cik belle, pink dengan wanita mane bole dipisahkan ;-))

    ReplyDelete
  3. bole la...korang je terlalu obses ngan pink..!!
    lelaki pun bole pink ape..

    ReplyDelete
  4. Hehe okla man, aku nak tengok sket ko pakai pink...sile upload sume harte ko yg bewarne pink kay ;-P?

    ReplyDelete