Baked macaroni lidah melayu sikit...
Bahan-bahan
Bahan-bahan
Macaroni
(Selalu guna satu paket brand San Remo)
1 tin cream
of chicken Campbell’s
1 tin Campbell’s
Prego Carbonara Mushroom Sauce
1 cawan low
fat milk (Any brand)
1 cawan air
kosong
*Sausage
(Selalu guna brand Ayamas-potong2 masuk sume sekali)
*Chicken
Ball (Ikut suke nak banyak mana)
*Cendawan
Butang (Selalu guna 1 tin-hiris2 masuk sume sekali)
**Cili padi
hiris la dalam 7-8 batang kalau nak pedas (**Optional)
Bawang putih
2-3 ulas (Dicincang)
Bawang besar
(1/2@1 biji dicincang@dipotong dadu kecik2)
1 sudu kecik
Daun Oregano kering
1 sudu besar
Garlic Powder (Selalu guna brand McCormick sebab dah siap2 ada daun parsley
dalam dia)
1 sudu besar
Parmesan Cheese
½ sudu kecik
Lada putih
½ sudu kecik
Lada Hitam
Pati ayam
(Kiub atau kalau rajin rebuskan seketul ayam nanti dalam kuah lagi sodap)
Mozarella
cheese@Cheddar Cheese
*Bahan inti
ikut suka nak letak apa, udang boleh, ayam boleh, daging boleh
Cara-cara
1. Rebus macaroni dengan sedikit minyak
supaya macaroni tak melekat tapi jangan sampai kembang sangat sebab nanti nak
bakar lagi, dah masak, tapis dan asingkan.
2. Goreng dulu sausage, chicken balls and
mushroom dalam minyak bercampur marjerin, tapis minyak dan asingkan (minyak +
marjerin boleh guna untuk tumis2 tapi kurangkanla agak-agak)
3. Tumis bawang putih and besar sampai
naik bau dalam minyak campur marjerin lebihan goreng bahan inti
4. Masukkan Carbonara dalam tin dengan
Cream of Chicken bersama dengan susu dan air kosong
5. Masukkan kiub pati ayam @ rebuskan
seketul atau lebih ayam bersama tulang
dalam kuah
6. Masukkan lada putih, lada hitam,
parmesan cheese, garlic powder, cili padi, daun oregano
7. Agak-agak ayam dah masak, masukkan
bahan inti. Kacau-kacau la sampai mendidih.
8. Bila dah pekat, tutupkan api.
9. Gaulkan macaroni yang dah direbus
dalam kuah yang masih panas tu sampai rata.
10. Susunkan dalam loyang untuk bakar,
lapisan atas sekali taburkan cheese.
11.Bakar dalam oven sampai cheese
keperang-perangan sebab tu jangan rebus macaroni kembang sangat sebab nanti
bakar dalam oven kalau lama sangat macaroni akan kembang aksi terlampau.
Unless kalo takmo bakar takpela rebus macaroni
sampai masak. Tapi dah tak jadi la baked macaroni lagi. Jadi macaroni kuah carbonara jela. Bab masin tu nanti kena rasa2 sikit, kalau masin sangat tambahla air, masak sampai kuah pekat balik..aku selalu tak letak garam sebab chicken kiub tu dah masin, marjerin dah masin jadi laukku cukup masin. Ngeeee :D
Gaulkan macaroni and kuah rata2. Ni sebelum ditabur cheese
In the oven...takde stock mozarella cheese untuk topping, guna cheddar cheese pon ok saje ~
Ni kes malas nak buat dua bekas, tu yang sampai melimpah2 cheese.
Dah siap...comot sebab tukang masak pemalas, letak macaroni dalam satu bekas penuh2 sampai nak melimpah. Sekali sekale bolela masak and makan...selalu2 buat kalu, alamatnya readykan la wang untuk membeli baju2 dan seluar2 baru.
~Wanie~
weeee...i nak try nanti bile i masuk rumah baru nanti!
ReplyDeletetryla uu..senang sangat, tuang tuang tuang siap! hehehe
Deletesedapnye nmpk..hubby i tak suka mkn bnda2 mcmni..kalau buat, i mkn sorg jek, tak feeling betul..
ReplyDeletehubby i dulu tak suke, hasil pujukan isteri yang gilekan western ni, dia pun dah same terjebak hehehehe teknik berjaye!
Delete