Pages

Jom click! Help me buy Aqeel new clothes and toys ;-)

Lilypie - Third Birthday

04 July 2012

Share-share idea rumah contoh

Cakkk!! Lama dah aku nak share gambar-gambar ni tapi aku ni pemalas nak mampuih tak sempat nak transfer gambar rumah contoh ni haaaa...cun kannn!

 Kitchen

Kitchen ni kire gune konsep open concept. Haha apela yang aku merepek ni labu oii. Yela betulla open concept, dia takde dinding2 pemisah benua antara hall dengan kitchen. Satu point penting di sini adalah, dining table adalah built-in. Perasan tak table top dari kitchen terus sambung ke dining table. Smart giles kan. Save ruang jugak. Bijak bijak...cuma kalau tengah buat sambal kompom satu umah bau belacan hihihi. Belum lagi basuh ikan sotong dan segala haiwan yang lain kan. Eh tapi memang smart la konsep ni. Ada la pros and cons. 

Pros - Save ruang, nampak kemas dan teratur, modern, stylo dan unique, save cost, rumah nampak luas, tak semak mata memandang kalau ada dinding tang sana, dinding tang sini.

Cons - Tak bole nak alih2 dah meja makan dah uols oiii dah boring camno pon susunannye totapla begitu. Bila tetamu datang leh tengok direct keadaan dapur. Memang la time ni kosong je barang apa pon takde, nampak cunla kan, kang satgi dah pindah, segala periuk nasi, toaster, lesung batu, kuali, belanga sume kene intai..brand ape le deme pakai. Kihkihkih.

Eh apsal ayat cons lebih daripada pros nih. Ape pon, aku tetap suka konsep ini!

 Nak pinjam fridge barang sepuluh doploh tahun buleh ke? Roller blind juge smart. Simple sesuai dengan modern concept bukan?

 Mane nak carik kerusi smart camnih?

 Makan sambil tengok pemadangan luar...ahhh heaven. Asalkan tiada sesiapa yang membuat tarian bogel di luar itu. Mau terbelahak balik. Oh tapi begantung tarian dilakukan oleh gender yang mana jugak kot :P

 Putih so semat! So moden! So suci!

 Open concept! Semattt. Curtain jugak so semat, guna sheer curtain je. Modern modern modern. Tapi orang nampak la pulak kalau tengah terbongkang terngaga kat hall tuh. Takde can aku nak pakai suar katok. Kah kah.

 Nampak tak susunan lampu nye seperti yang aku bagitau dalam entry yang ini.

 Akak..ngape lariksss. 


Bedroom

Memang lawa and modern semuanya. Semua bilik pakai cat cerah tapi tetap menyerlah. Tau kenapa nampak smart? Sebab floor nyer laaa... nampak tak semua floor kayu kayan?

 Owh meja tepimu cantiks. Begitu juge dengan lampu sisi mu...

 Simple but adorable. Kalau nak yang affordable adorables leh cari kat sini. Hikhikhik.

 Meja sisi mu yang smartttt...semuanya putih putih putih. So suci so modern. Notice something else yang menyerlah? Penggunaan cermin yang maximum! Bilik nampak luas and exclusive.

 Same goes to this room, menggunakan cermin yang besar and something unique lagi adalah penggunaan pendant light pada kiri dan kanan katil.

 Simple je...second room boleh buat macam ni je. Ada side table, satu lampu sisi dan jugak built in wardrobe. Settle.

 Built in wardrobe sekali dengan display kabinet. Boleh display trophy menang sukan balapan.

 Siap sofa lagi...master bedroom deco leh buat begini sebab biasenye master bedroom adalah luas kan...

Wall panel smart...costnye berapa la agak-agaknye ye? Sesape mau sponsor gue?


Toilet

Kalo dapat toilet ada bathtub memang ler tetiap pagi aku swimming dalam ni. Kurus mak noks.



Hall

Penat nak menaip...tengok gambo dan desciption jela eh. Hehehehehehe...

 I heart that coffee table! No sharp edges. Sesuai untuk rumah yang mempunyai kanak-kanak riang.

Simple...Display cabinet besar ni tah berapa kosnye eh?

 Manola nak dapat krosi putih+orange tu...tantek anggun begaye.

 Sofa kaler shocking orange, dinding kaler dark orange, floor lamp kaler hitam. Anggun bukan?

Tv cabinet + display cabinet. Save ruang dan cantiks juge. Letak vase colourful tang situ tang sini kompom outstanding. Nampak exclusive gitu.

Vase camne? Macam kat bawah ni haaa...
 Source: Google Image

 Source: Google Image
 Source: Google Image

 Source: Google Image

Source: Google Image

Courtyard

Pokok togel juge bole jadi menawan bile digabungkan dengan batu sungai.


Semoga berjumpa di lain kali...tatatatatattatatatatatata
~Wanie~

6 comments:

  1. bila byk sgt wt research ni rasa mcm byk sgt pulak bnda nk dibeli..hahaha..rasa mcm nk cetak duit sndiri jek..blh cetak byk2 and beli mcm2..hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. U...kalo nak cetak duit jangan lupe cetakkan untuk i sekali hehehehe

      Delete
  2. perghhh speechless tgk umah ni. cantik giler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn...sungguh modern skalik due kalik tige kalik

      Delete
  3. Wow..cantik nye. Built wardrobe tu best. Thnks for sharing idea rumah contoh. Kat mne rumah contoh ni ek? Lampu dkt dining room telah membuahkn idea i nk letak dkt bar counter i. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik kan kan kan. I suke sebab simple je tapi cantik. Ni rumah contoh dekat seksyen u12,cahaye alam, shah alam..rumah semi-d ni. aah letak la lampu 3 tu kat bar counter, confirm outstanding. Cun woo.nanti update progress rumah u ye.

      Delete