Pages

Jom click! Help me buy Aqeel new clothes and toys ;-)

Lilypie - Third Birthday

19 June 2012

Semoga cepat sembuh suamiku...

Aku skarang dekat Waiting area DEMC, tengah tunggu suami aku buat endoskopi. Lately ni asben aku memang tak lalu makan, pastu macam tak larat je. Selalu dia la paling bertenaga, tak kenal erti penat langsung sampai aku kompiusla. Kalau aku dah terjelepok kepenatan, dia leh lagi berjimba tengok bola pukul 3-4 pagi. 

So bila kebelakangan ni asben aku si Incik Daus ni nampak lain macam, terdetik jugak dalam hati aku nape la Incik Daus ni lately makan tak lalu, asik la nak baring je, bola pon tak larat nak bangun tengok and dia banyak diam dari bercakap, sakit ke dia? Sampai mak aku pun perasan, kenapa skang asben aku macam tak berselera makan. 

Sampaila hari Ahad lepas, masa tu dekat Shah Alam Mall baru lepas makan Nandos. Incik Daus kata sakit perut, nak gi toilet. Tetibe kluar je dari toilet, Incik Daus bersuare "Kite kencing berdarahla". Terus sentot niat aku nak pilih bra. Takde mood lagi nak tengok kiri kanan, balik...balik. Balik je hantar Aqeel kat umah parents aku, terus aku heret suami aku gi DEMC. 

So Dr tanye ini itu, suruh bagi sample urine. Aku nampak je sample urine terkujat la, merah nye..takkan selama ni asben aku tak prasan? So Dr kata, "kite ada jumpe banyak darah dalam urine, and daripada simptom2 yang awak alami ni, kite suspect batu karang. Saya admitkan awk malam ni jugak ye". Memule hubby macam reluctant la sebab minggu ni dia ada nak kene oustation ke Kuching la mana. Tapi setelah dipujuk2 oleh aku and Dr pun cakap, health lebih penting sebab kalau lambat kita taktau apa lagi complication lain kan. So incik Daus pon agreed. Nebesla tew...tak penah2 kena masuk spital kan. 

Semalam Buat x-ray, ct scan semua. Jumpa la puncanya. Jumpa 2 batu, satu dekat saluran kencing, satu dekat dalam buah pinggang Incik Daus. 2-2 batu dekat belah kiri. Batu dalam saluran kencing tu dah 8mm, Dr kata batu ni dah lama ni, bukan baru. Skarang batu 8mm tu dah block air kencing dari kidney untuk turun membuatkan kidney bengkak sebab air kencing dah berkumpul. Dah tu pulak, ada lagi satu batu lagi dalam kidney. 

So sekarang tiub akan dimasukkan dekat saluran tu dulu. After two weeks insyaAllah kalau takde masalah, akan buat laser pulak untuk batu kecik dalam kidney. Apa-apa pun diharapkan semuanya berjalan dengan lancar dan kalian yang terbaca post ni diharap dapat mendoakan kesihatan dan keselamatan suami aku dan kami sekeluarga. Terima kasih... 

 ~Wanie~

5 comments:

  1. wanie.....terkejut baca update nih...moga suami wanie cepat sihat. wanie pun kena sabar n kuat yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula k.zu, wani pun tekejut gak mase memule tau tu..sebelum ni nampak sihat je, takde lak ngadu sakit2 apa..amin...time kasih k.zu

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. mokmok, daus gimana sih. abg aku ckp minum air lobak putih or air serai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smalam dah wat dah endoskopi tu..tapi smalam nak nangis aku tgk extreme nye sakit sana sini daus..tula maybe utk batu dlm kidney tu leh la cube minum ke makan ikut petue2 ni

      Delete