Pages

Jom click! Help me buy Aqeel new clothes and toys ;-)

Lilypie - Third Birthday

27 June 2012

Bihun PaMa yang sedap...

Kalo nak cepat buat breakfast kan, bihun PaMa la pilihan aku. Satu sebab instant la kan, cepat je dah jadi main dish. Seken sebab ianya sedappp. Pada aku la..sedap sebab ia adalah makanan segera. Hehe biase segera2 ni tak begitu menepati selera terutame time pagi2, tembolok baru nak adjust. Kuikuikui.

Walaupon instant, tapi aku tetap jugak tumis bawang putih 2-3 ulas, bawang merah 2-3 bijik. Hiris2 je laju2. Pastu tumisss. *Pastikan anda berskill menghiris laju2. Kalau tak, hiris je slow2. Kang ade pulak betul bendul, cedera parah jari aku pulak kene saman.

Tambah kan air dalam bahan tumisan. Masukkan serbuk2 bahan perisa pama tu. Aku suke kering2 sikit, tak suka berkuah sangat. Baru terasa bahan perisa dia tu. Ikut komela ye suke macam2 mane. Banyak kuah ke sikit ke. Tapi biarla padan dengan bape bungkus bihun pama tu. Kang tawaq hebiaq tak rase pape langsung pulak.

Pastu hiris pulak cili merah, carrot, cendawan shitake. Cendawan shitake tu kene rendam dulu la ye. Campak kan je kesemuanye ke dalam kuahnye...

Masukkan pulak udang ke ayam ke atau lain2 haiwan ke dalam kuah.

Masukkan bihun pama.

Masukkan telur kalau suka...

Siap untuk disajikan! Senang bangat!


posted from Bloggeroid

2 comments:

  1. betul, i pun suka. ada 1 mlm tu i mls masak, hubby i masakkn pama ni jek. mmh slurrp la.pedas dia sume kena

    ReplyDelete
    Replies
    1. kann...sedap kan kan. Kalo orang taktau mesti ingat i terer masak kikikikiki

      Delete