Pages

Jom click! Help me buy Aqeel new clothes and toys ;-)

Lilypie - Third Birthday

05 February 2013

Najma yang cantik...coxsackie yang pffffttt!!!

Hehe Najma tu nama shawl terbaru CouleursHijab bukan name model ni, nama model ni Fiena. Tapi memang model aku ni cun meletop pon kan. Anak dah dua k tapi maintain cun cam miss unibes gitew.

Fiena ni classmate merangkap schoolmate skolah rendah smpai ke menengah. Fiena memang hot stuff la dari zaman skolah2 lagi. Kalau dulu sape tak kenal Fiena memang macam "ceruk ulu manakah di sudut skolah ni ko hidop?". Haa gitew.

Yang aku pulak tak sempatla nak update blog, busy dgn rutin harian yang huru hara. Incik Daus lak outstation smpai 2 minggu, penin gak aa, dgn nak urus anak, urus thesis, urus MATLAB programming yang tak settle2, urus Couleurs..rasa nak nangis tapi sapekah yang mengerti huhuhu.

Maklumla baru nak mula berbisnes, tengah blajar lak, anak kecik lagi..huhu mencabar. Memang banyak pengorbanan pon bila dah jadik mak2 ni. Kalo stress gile boleh nangis dalam hati jela. Tabik spring kat ibu2 yang berjaya dalam kerjaya dan jugak bisnes.


Tantek tak shawl ni..sebenarnye shawl ni bersambung dengan inner, so pakai inner and lilit je shawl. Guna pin biasa kiri kanan kepala, dah siap. Memang senang la kot bagi yang tak biasa bershawl pon. Lace kan tengah in skarang ni, so Couleurs pon takmo la ketinggalan buat shawl lace.

Kalau berminat, boleh la lawati www.facebook.com/couleurshijabonline.

Ok habis hal couleurs..hal anak pulak. Hari tu Aqeel terkena penyakit kaki, tangan dan mulut. Panik gakla aku ada 2-3 hari tu Aqeel takmo makan langsung n minum susu kurang gile. Keliling mulut pon dah naik bintik2 merah. Pastu aku tengok kat tangan kaki dah naik dua tiga blisters.

Pergi Demc, Dr confirm la hand, feet and mouth disease. Virus coxsackie katenye. Dem u virus. Dr kata ulser memang dah penuh dalam mulut, siap kt lelangit pon ada ulser. Dr kata kalo berterusan takmo makan minum susu ni, kena masuk ward sbb dah nampak simptom dehidration. Mukut dah kering sume. Adoi..dahla apaknye outstesen. Risau giler..huhuhu.

Treatment hanyalah based on simptom. If demam bagi ubat demam, if ulser tu bagi je ubat bagi kebas dalam mulut so that time nak minum susu tak rasa sakit ulser tu. No antibiotics sbb ni virus. Yang buat bahaya hmfd ni if budak kena dehidration and satu lagi, dekat luka2 blisters tu dah terdedah and terkena jangkitan bakteria. Ha tu yang kalo demam dah ok pastu tetiba datang balik, sila pergi hospital dgn segera sbb takut jangkitan. Wah pakar kanak2 sgt aku.

Balik dari Demc tu Aqeel tertido dalam pangkuan aku. Gagah la aku bawak kete sebelah tangan, nasib baik kete auto. Haiyoh. Memula elok je Aqeel duduk kat seat dia, tetiba masa nak reverse dr parking Demc tayar kete dh termasuk lopak. Perah minyak gile2 la sampai bebunyik kuatla kete kan. Lopak dalam lak tu. Dem u lopak. Terus la Aqeel takmo dok tempat dia. Minum susu dalam pangku sampai tertido. Nak buat camno lagi, terpaksa la aku drive.

Nak kejut dah kesianlak, dahla Aqeel tak makan, minum susu pon sikit gile. Tido jela dia mampu. Pengalaman tolla. Nak lebih drama hujan lebat gile lak sepanjang jalan balik. Adoi sama lebat dengan air mata yang melalui pipi gebu aku. Hahaha nak jugak tambah gebu.


Si budak kurus. Tak gomok cam mak dia.

Okla...tatatatatatatatata.

No comments:

Post a Comment